image
 |  819 28 Березня 2024 | 08:54

У селі на Волині хочуть збудувати храм московського патріархату

У селі Мишів Іваничівської громади хочуть побудувати церкву УПЦ МП. Більшість місцевих мешканців - проти будівництва. Вони кажуть, що не дадуть цього зробити.

Про будівництво повідомив воїн 14 бригади, колишній очільник Іваничівської райради, а нині депутат Володимирської райради від ВО "Свобода" Віктор Вілентко на своїй сторінці у facebook.

А також підтвердив місцевий мешканець Володимир Матвіюк в коментарі під цим дописом, пише Буг.

Володимир повідомив, що 26 березня жителі Мишева прогнали від будинку, у якому відбуваються служби УПЦ МП, трактора. Адже більшість жителів села, мовляв, проти цього будівництва і не дадуть йому навіть розпочатись.

Володимир Матвіюк переконаний, що будівництво цього храму – незаконне. Ба більше, там навіть «пахне» криміналом. Бо ж архітектурно-будівельних дозволів в прихильників московського патріархату на будівництво церкви немає і бути не може. До того ж, за його словами, в житловій зоні ніхто не міг дати дозволу на будівництво культової споруди. Та й перспективного плану розвитку села також, мовляв, немає.

«Мишівці рвуться в гості до голови. Там вже готовий кримінал. Архітектурно-будівельних дозволів немає і бути не може. В житловій зоні ніхто не міг дати дозволу на будівництво культової споруди. По-друге, перспективного плану розвитку села також немає», – зазначив активіст.

 Перехід мишівської громади до ПЦУ був тривалим і скандальним. Під час зборів 10-го лютого 2019 року жителі підтримали рішення про перехід з Московського патріархату у Православну Церкву України. А через кілька днів написали прохання на ім’я владики Матфея, щоб прийняти їх у клір Володимир-Волинської єпархії Православної Церкви України. Громаду перейменували, прийняли до ПЦУ. Проте у червні 2019-го року громада УПЦ подала до суду на скасування рішення про передачу церкви до ПЦУ.

Відтоді почався міжконфесійний конфлікт: жителі села протягом року ніяк не могли поділити храм. Прихильників ПЦУ зі священником з лютого 2019-го року не пускали в церкву проводити богослужіння. Прихильники УПЦ розповідали, що більшість парафіян храму не голосували за перехід, тому церкву не віддадуть. 30-го листопада біля храму відбулися збори селян, після яких поліція опечатала храм.10-го грудня поліція зробила спроби посадити священиків УПЦ та ПЦУ за стіл переговорів, щоб уникнути конфлікту з приводу порядку проведення богослужінь в місцевому храмі. Проте результатів отримати так і не вдалося.

26 січня 2020 року мешканці села Мишів Іваничівського району, які є прихожанами ПЦУ, зняли замки на опечатаному раніше храмі. Вперше у церкві провів службу священник ПЦУ Василь Мавдрик. Але після проведення богослужіння поліція знову повісила замки на двері храму. Саме тому різдвяну службу провели на подвір’ї церкви.

Та все ж парафіяни Православної церкви України вибороли храм. І 1 березня 2020 року тут відбулося перше архієрейське Богослужіння громади у юрисдикції Православної Церкви України. Цього дня парафію відвідав владика Матфей, з архіпастирським візитом.

Однак прихильники московського патріархату продовжили збиратися на спільні богослужіння в житловому будинку. А ось тепер захотіли побудувати власний храм.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити