image
 |  5 24 Квітня 2022 | 22:19

У Сибіру вирують масштабні пожежі, але гасити їх нема кому: військові частини, що займалися цим, перекинули на війну в Україні

У російському Сибіру безконтрольно горять ліси. Їх ніхто не гасить, оскільки російські військові частини, які зазвичай приборкували пожежі, були передислоковані і наразі воюють в Україні, пише The Independent.

Як пише видання, пожежі зафіксовані в Тюменській області (Західний Сибір). Грінпіс у Росії заявив, що цьогоріч площі лісових пожеж у країні вже вдвічі більші, ніж у квітні 2021 року.

Дослідниця клімату з Університету Маямі в штаті Огайо Джессіка МакКарті розповіла веб-сайту Axios, що гасіння таких масштабних пожеж зазвичай потребує залучення військових літаків.

«Сумнівно, що цей ресурс буде доступним навіть улітку, якщо війна триватиме. Отже, або пожежі будуть більше… або ці літаки та особовий склад заберуть із західного фронту і привезуть до Сибіру», — сказала МакКарті.

Вчені неодноразово заявляли, що пожежі потрібно загасити якнайшвидше.

Ця новина викликає особливе занепокоєння, оскільки масштабні пожежі у великих лісових масивах поблизу полярного кола є частиною небезпечного циклу, що викликає зміну клімату. Пожежі у лісах Сибіру викидають величезну кількість вуглекислого газу, що потрапляють в атмосферу Арктики. Це спричиняє танення вічної мерзлоти.

Температура за полярним колом досягла рекордних 48 градусів за Цельсієм під час «постійної спеки» в Сибіру минулого літа.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити