image
 |  4 20 Травня 2021 | 13:12

У центрі Луцька під час ремонту натрапили на унікальну знахідку (ФОТО)

Під час проведення реконструкції проспекту Волі в Луцьку на глибині 30-ти сантиметрів помітили Києво-Брестське шосе.

Про це в facebook повідомив Олександр Котис.

"На проспекті Волі зараз іде реконструкція. В деяких місцях на глибині приблизно 30 см починає виринати Києво-Брестське шосе. З огляду на масив старих світлин і архівної інформації, яку я свого часу активно вивчав саме в контексті дорожного і тротуарного покриття, думаю, що це саме ті давні камені, викладені майстрами в рамках великого будівництва доріг в Російській імперії (на більшій глибині бруківки немає, це шосе слугувало аж до епохи асфальту). Дуже цікаво, що історія так близько. 

Києво-Брестське шосе проклали в 1860-х роках. У Києві воно починалося від важливої тепер артерії - проспекту Перемоги. У Луцьку проходило через Вульку (проспект Волі), повертало біля монастиря бернардинів, по теперішній Лесі Українки, далі поворот на Ковельську, Красне, і далі. Це була брукована дорога стратегічного значення. Ще до сьогодні вздовж неї у різних областях можна зустріти поштові станції в характерному неоготичному стилі. Стояв такий будиночок і в Луцьку в районі АТБ на Ковельській.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На крісло очільника Волинської митниці претендують три кандидати

А ще ось так писав про це Тадуеш Стецький у 1876 році у його відомій книзі Łuck starożytny i dzisiejszy:

"Дванадцять років тому кам'яна Києво-Брестська дорога (chaussée) пролягла вздовж усього міста, що справило на нього оздоровчий вплив. Бо будучи природно незмірно болотистим, стало тепер доступним для багатьох приїжджих. Зрештою, піднеслася і торгівля завдяки мандрівникам з Києва і Волині до Варшави" , – йдеться у дописі.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити