image
 |  2 5 Лютого 2021 | 14:17

У Волиньоблраді хочуть виділити кошти для ансамблю «Колос»

Постійна комісія з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку розглянула клопотання ансамблю «Колос» щодо виділення коштів на фінансування цього самобутнього колективу. В.о. керівника ансамблю Ольга Юц та художній керівник Ігор Степанюк переконували, що "Колос" має функціонувати як самостійна юридична особа, але так, що потребує бюджетної підтримки.

Про це інформує Волинська облрада.

Всього колектив об'єднує 58 артистів-аматорів. В штаті - 17 ставок. Базується колектив у Торчинському будинку культури, який використовує на правах оренди і справно сплачує за спожиті енергоносії з обласного бюджету. Крім цього, обласна казна фінансує й іншу захищену статтю - зарплату штатних працівників.

Ольга Юц каже, що є невеличка фінансова підтримка і з Торчинської територіальної громади, але повністю утримувати ансамбль місцева влада не має можливостей.

За пропозицією першого заступника голови облради Юрія Поліщука (ВО "Свобода") та депутатів Валентини Магурчак (ВО "Свобода") і Михайла Скопюка, постійна комісія рекомендувала колегам з бюджетної комісії передбачити у проєкті обласного бюджету на 2021 рік кошти фінансування для Заслуженого ансамблю пісні і танцю "Колос" в обсягах, передбачених у Регіональній програмі розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в області на 2016-2021 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неподалік Луцька на мосту перекинувся бус, рух трасою − ускладнений

Між тим, Торчинський селищний голова Юрій Кревський спрямував до обласної влади звернення з проханням забрати до обласної комунальної власності ще одну місцеву культурну перлину - Торчинський історичний музей ім. Григорія Гуртового.

Перший заступник голови облради Юрій Поліщук попередньо відвідав цей заклад. "Дуже приємно вражений експозиціями Торчинського історичного музею імені Григорія Гуртового. Тут зберігається дуже багато цікавих і цінних експонатів, тому втрачати таке надбання було би дуже необачним. Це - музей високого рівня. Там є такі експонати, яких не доводилося бачити в краєзнавчих музеях міст. Вважаю, що цей музей становить цінність не лише для Торчина, а й для всього Луцького району та Волинської області, і він заслуговує підтримки", - каже Юрій Поліщук. Разом з тим, він вважає, що така підтримка могла би здійснюватися з бюджету місцевої громади, яка є самодостатньою. У цьому році Торчинська територіальна громада у своєму бюджеті фінансування музею таки передбачила. Як буде далі: питання часу.

Депутат Михайло Скопюк вважає, що потрібно вивчити можливості щодо співфінансування музею з обласного бюджету в наступні роки.

Порадившись, депутати рекомендували управлінню культури, з питань релігій та національностей ОДА ретельно проаналізувати різні варіанти розвитку Торчинського музею та надати пропозиції у Волинську обласну раду.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити