image
 |  2 30 Червня 2020 | 19:04

У Волиньраді зареєстрували проєкт звернення на захист української мови

У Волинській обласній раді зареєстрований проєкт рішення «Про Звернення Волинської обласної ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо недопустимості перегляду мовного законодавства».

Проєкт внесений фракцією ВО "Свобода" за підписом Уповноваженого представника фракції Олександра Пирожика.

Нижче подаємо повний текст Звернення.

"Громадськість Волинського краю, близько 97,7% населення якого постійно спілкується державною українською мовою, як і все прогресивне українське суспільство, глибоко обурені намірами високопосадовців руйнувати основи Української державності.

До таких спроб зокрема належать публічно виголошені наміри обмежити використання української державної мови у публічній сфері.

Зокрема 20 травня президент України Володимир Зеленський заявив про потребу «навести порядок з мовними квотами», щоб усунути нібито «несправедливість щодо людей, які не є україномовними».

А вже 27 травня голова Верховної Ради України Дмитро Разумков заявив про потребу змінювати діючий в Україні Закон про мову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Волиньраді зареєстрували проєкт щодо гендерної ідеології та збереження традиційних сімейних цінностей

В той же час українські суди буквально закидають чисельними позовами від імені депутатів монобільшості з вимогою очорнити символи Української державності.

Крім публічних заяв, центральна влада перейшла до конкретних кроків – у Верховній Раді України вже зареєстровані ряд законопроєктів, що спрямовані на руйнування мови, а відтак – держави, зокрема:

– законопроєкт №2362 авторства «Слуги народу» «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо навчання державою мовою в закладах освіти». Проєкт передбачає зміни в закони про мову та про освіту, аби скасувати перехід із 1 вересня 2020 року на навчання українською мовою тих учнів 5-11 класів, які досі навчалися російською;

– законопроєкт №2693 «Про медіа», який пропонує скасувати чинний перелік 150 осіб, фільми, програми, концерти за участю яких не мають права демонструватися в Україні. У проєкті знищуються механізми протидії російській інформаційній агресії, зокрема скасовується Перелік осіб, що створюють загрозу національній безпеці.

Таким чином, наступ на права українців розпочали ті, кого народ і Конституція України зобов’язують захищати право українців бути собою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія і Путін – єдина зацікавлена сторона у внесенні змін до закону про мови, – Ярина Чорногуз

«Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову!» – влучно сказала українська поетеса Ліна Костенко.

Кожен окупант намагався знищити українську мову. Ворог фізично знищував носіїв української мови, нашу інтелігенцію, письменництво, науковців. Українську мову забороняли 134 рази. 

Ми, представники найвищого представницького органу Волинської громади, усвідомлюємо, що Закон про мову – це:

– крок до справедливості та відновлення самоповаги українця та єдності української нації;

– посилення безпеки українського інформаційного простору в умовах російської агресії та протидія інформаційній війні, яка ведеться здебільшого російською;

– більше мільярда гривень інвестицій за рахунок розвитку національного ринку книговидавництва, кіно, культурного, освітнього та мистецького продукту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У центрі Києва провели акцію «Руки геть від закону про мову»

З огляду на це спроби обмежити використання української мови у публічній сфері вважаємо політичною диверсією проти України, української нації та кожного українця.

Ми, депутати Волинської обласної ради, переконані, що такі заяви руйнують єдність нації. Це – чергова спроба розбратати українців. Все це призводить до перетворення України в колонію та провокує громадянський конфлікт.

У зв’язку з викладеним, звертаємося до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України з вимогами:

1. Не допустити перегляду мовного законодавства.

2. Припинити нападки на основи української нації та державності.

3. Зупинити політику малоросійства та нищення Української держави", – йдеться у зверненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині пішла з життя легендарна зв‘язкова УПА

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити