image
 |  7 29 Листопада 2022 | 22:31

У Волинській єпархії ПЦУ назвали ризики переходу на новий календар богослужіння

Перехід на новоюліанський календар несе ризики нового розколу у церкві та може сповільнити перехід громад до лав ПЦУ.

Про це у інтерв'ю "Еспресо. Захід" розповів голова інформаційно-видавничого центру Волинської єпархії Православної церкви України Віталій Собко.

Незважаючи на плюси переходу на новоюліанський календар, існують значні ризики для цього процесу. Віталій Собко застеріг і від негативних моментів, які можуть статись внаслідок переходу на новоюліанський календар.

"Найбільший мінус – це загроза чергового розколу. І це не просто побоювання, а дуже серйозна небезпека. Зараз у багатьох церквах, де відбувся перехід, сталися розколи на так званих "старостильників" і "новостильників". Подекуди ці розколи є глибокими та великими. Старостильні православні християни, які не захотіли переходити, налічують велику кількість громад. В Україні й так православ'я поділене. А тут може статись так, що сама Православна церква України може розділитись через це питання", – пояснив отець Віталій.

Окрім того, він побоюється, що одномоментне впровадження новоюліанського календаря може уповільнити перехід громад із московського патріархату до Православної церкви України.

"Перехід і так є для них є непростим рішенням і значним кроком у їхній свідомості. А тут ще й довелося б змінювати стиль. Це може стати непідйомним кроком вперед", – веде далі духівник.

Також до мінусів Віталій Собко відніс і те, що старий юліанський календар, попри свої неточності, став складовою національної ідентичності. Саме до юліанського календаря прив'язані дати традиційного укладу життя – різноманітні народні прикмети, прогнози погоди тощо.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити