image
 |  7 17 Грудня 2020 | 17:37

У Волинській облраді стартували бюджетні слухання

Сьогодні у Волинській обласній раді стартували бюджетні слухання, в ході яких депутати та керівники підрозділів ОДА-розпорядників коштів аналізують проєкт обласного бюджету на 2021 рік.

Про це інформують на сайті облради.

Голова обласної ради Григорій Недопад побажав учасникам, щоби результати слухань були успішними і вдалося знайти "золоту" середину між потребами у видатках та реальними можливостями головного кошторису області.

Голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики Орест Маховський закликає депутатів до активної участі у слуханнях та діалогу.

Учасниками слухань є заступники голови обласної ради Юрій Поліщук та Григорій Пустовіт, члени бюджетної та профільних комісій.

Почалися слухання з теми соціального захисту. Т.в.о. директора департаменту соціального захисту ОДА Людмила Сірбіненко коротко розповіла про фінансові перспективи в галузі.

На 2021 рік головному розпоряднику коштів – департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації у цілому передбачено 103 млн 571,9тис. гривень. За рахунок цих коштів плануються видатки на утримання 5 психоневрологічних інтернатів та геріатричного пансіонату, соціальних служб, центру соціально-психологічної допомоги, соціального гуртожитку та центру по здійсненню соціальних виплат.

 У складі видатків понад 77% займає оплата праці, а загалом на захищені статті спрямовується 94% "соціального" бюджету. Йдеться про компослуги, харчування пацієнтів, засоби гігієни, медикаменти та перев'язувальні матеріали. Детальні видатки на галузь можна подивитися у пояснювальній записці до проєкту обласного бюджету на 2021 рік.

Зі слів Людмили Сірбіненко в обласних закладах очікують назбирати до 23 млн грн до спеціального фонду. У ньому 75% становлять пенсії підопічних та доходи з підсобних господарств. Завдяки таким коштам, вдається покращити раціон харчування людей, які проживають у закладах, а також збільшити щоденну суму з 26 до 82 грн на одну людину.

Зарплати працівників галузі - на рівні 8 тис. 602 грн і цей показник дещо нижчий від середньої зарплати в області.

У 2021році на утримання закладів, що надають соціальні послуги дітям, які опинились у складних життєвих обставинах, а саме обласного соціального гуртожитку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, передбачено 1млн 401,9 тис.грн .

Видатки передбачені на надання одноразової матеріальної допомоги громадянам за зверненнями до депутатів обласної ради (1млн 600 тис.грн) та до облдержадміністрації (300 тис.грн); надання одноразової грошової матеріальної допомоги членам сімей загиблих учасників АТО (300 тис.грн); щомісячну виплату ветеранам ОУН-УПА (300 тис. грн); компенсацію витрат за пільговий проїзд сім'ям загиблих та особам з інвалідністю внаслідок війни з числа учасників АТО та Революції Гідності (700 тис.грн); виплату старожилам області (30 тис.грн) та на проведення заходів до річниці Чорнобильської катастрофи (20 тис.грн).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Погуляйко розпорядився виключити голову Волиньради зі складу регіональної комісії ДФРР

Крім того, у 2021році спрямовується 450 тис.грн на реалізацію Регіональної програми підтримки учасників антитерористичної операції/ООС та членів їхніх сімей. За рахунок цих коштів планується проведення заходів з організації відпочинку для сімей загиблих учасників АТО – 300 тис. грн; робота обласного мобільного соціального офісу – 25 тис. грн; участь сімей загиблих у всеукраїнських заходах – 25 тис.грн та функціонування групи швидкого реагування –100 тис.гривень.

У департаменті соціального захисту кажуть, що в наступному році є потреба у 24 млн грн капітальних видатків. Ці кошти потрібні задля утеплення геріатричного пансіонату в Луцьку, добудови Горохівського психоневрологічного інтернату, на ремонт банно-прального корпусу в Олицькому інтернаті та вирішення проблем з водонапірною вежею у Голобському інтернаті.

Щодо останньої позиції висловився голова обласної ради Григорій Недопад: "Доцільніше демонтувати цю водонапірну вежу та поставити у закладі сучасний насос". Таку ідею підтримали і присутні депутати.

Голова бюджетної комісії Орест Маховський поцікавився тенденцією щодо наповнення спецфондів інтернатних закладів за рахунок платних послуг. Заступниця директора профільного департаменту Оксана Гобод розповіла, що в Луцькому геріатричному пансіонаті перебуває 9 осіб на платній основі. Здебільшого ці люди мають післяінсультні проблеми, однак, їхнє перебування вартує родинам по 10 тис. грн щомісячно і такий бюджет не всім доступний, тому говорити про динаміку збільшення платних послуг - не доводиться.

Радник голови обласної ради Михайло Імберовський підняв тему співфінансування територіальних громад у видатках на утримання соціальних гуртожитків та притулку для людей, які постраждали від насилля. Профільні чиновники зауважували, що такі послуги мають надаватися в громадах і питання про співфінансування на утримання відповідних закладів - на часі.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити