image
 |  5 12 Квітня 2020 | 08:48

У волинському лісі заготовлять 67 тонн березового соку

У Цуманському лісовому господарстві у 2020 році планують заготувати 67 тонн березового соку.

Переважну частину соку відразу продають у сирому вигляді. Цього року об’єми переробки порівняно дуже малі – у зв’язку у з карантинними обмеженнями виробництво практично зупинилося. Виконують лише окремі взяті попередньо замовлення. Про це розповідає головний лісничий підприємства Володимир Левосюк, – інформує пресслужба Волинського ОУЛМГ.

Процес збору березового соку – теж має свої особливості, якими ділиться лісничий Холоневицького лісництва Андрій Громик.

Роблять підсочку на спеціально визначених ділянках – щоб не зашкодити молодим березам. До заготівлі березового соку готуються завчасно й розпочинають цей процес із підбору відповідної ділянки.

Підсочуються лише ті дерева, яким залишилося до рубки головного користування 10 і менше років. Таким чином не наноситься шкода росту молодим насадженням, у майбутньому не втрачаються їхні якісні показники.

Кожне дерево дає різну кількість соку, адже це залежить від його діаметру та погодних умов. У середньому з однієї берези можна отримати біля 10 літрів сирцю за добу й 100 літрів за сезон.

Начальник консервного цеху Зінаїда Рябчун зізнається, що нинішня весна, звісно, тішить не особливо. Переробка соку – справа сезонна. А цього року час заготівлі соку припав на період карантину, тому очікування з об’ємами переробки не вдається реалізувати. Залишається сподіватися на вдалий ягідно-грибний сезон.

Але лісівникам не звикати до труднощів. Зінаїда Рябчун жартує: коли є проблеми, ми починаємо ставити собі нові цілі.

Продукція консервного цеху державного підприємства «Цуманське лісове господарство» вже 5 років експортується у Німеччину, споживають її у Польщі, Ізраїлі, Канаді і США. Сік, який експортується, без додавання цукру, лимонної кислоти – такий, яким його створила природа, лише проходить відповідну теплову обробку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська ОДА зникла з ефіру

Продукція, якою зацікавилися в Ізраїлі, має відповідний сертифікат кошерності. (Поняття «кошерний» означає «чистий», «правильний», «відповідний», і говорить про те, що такі продукти виготовлені згідно з єврейськими законами і традиціями. До кошерної продукції пред’являється ряд жорстких вимог).

Органічні соки в Україні наразі випускають лише у Цумані. На виході, каже начальник цеху, і органічні ягідні консерви, які будуть постачатися на український та європейський ринки.

«Вся наша продукція екологічно чиста. Ми практикуємо тільки натуральні інгредієнти і маємо асортимент як для звичайного споживача, так і для людей з цукровим діабетом. Якщо ж говорити про березовий сік, то він є «коморою» поживних речовин, мікроелементів, вітамінів. Тому нам дуже хочеться стати затребуваними саме на українських ринках, а не працювати на експорт», – каже Зінаїда Рябчун.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити