image
 |  7 1 Жовтня 2023 | 12:23

У волинському ліцеї відкриють сучасну STEM-лабораторію

Володимирський ліцей №5 ім. А. Кореневського першим серед освітніх закладів у громаді запровадить STEM-освіту, адже здобув перемогу в конкурсі для шкіл «Назад у майбутнє», який оголосила Програма EGAP спільно з Міністерством цифрової трансформації України та IT-компанією EPAM Ukraine. Незабаром в одному із кабінетів ліцею облаштують сучасну STEM-лабораторію з відповідною комплектацією, а отже виникне ще одна можливість заохочувати учнів займатися дослідництвом, винахідницькою діяльністю, експериментувати і з цікавістю здобувати знання.

Про це пише Слово правди.

У конкурсі взяли участь понад 70 закладів освіти з переліку пілотних громад Програми EGAP, кожен створив оригінальний ролик на тему «Назад у майбутнє: моя школа в 2033 році». У ліцеї №5 над реалізацією ідеї, яку напрацювали разом із учнями, трудилася дружна команда педагогів на чолі із директоркою Іриною Костюк.

– Управління з гуманітарних питань надало нам інформацію про цей конкурс і ми мали лише тиждень, щоб опрацювати тему, відзняти та змонтувати ролик і представити його на розгляд журі. Стислі терміни та ще й завантаженість у зв’язку з закінченням навчального року змусили дещо скорегувати ще більш креативну ідею, однак, все одно відео вдалося дуже цікавим, – розповідає Ірина Ростиславівна. – Концепцію зйомки запропонувала вчителька початкових класів Наталія Панчук. Ми опитали учнів початкової школи щодо того, яким вони бачать майбутнє закладу і пофантазували.

– Ми уявили, як двері школи відчиняє робот, як навколо росте ботанічний сад з цікавими рослинами, як у басейні демонструють 3D-зображення якихось морських або океанічних рифів, – продовжує розповідь заступниця директора Наталія Клюд. – Ми придумали, що було б чудово, якби школа відображала настій учнів, тому її фасад переливався б яскравими кольорами, демонструючи, що діти тут щасливі й задоволені. Відеоролик знімала вчителька образотворчого мистецтва Тетяна Салуха. Розкрити ідею нам допомагали прийоми візуалізації з Інтернету, які підібрали учительки біології Жанна Молочковська та географії Ірина Шумчук, а змонтував – учитель інформатики Андрій Бакун. А озвучити розповідь про школу мрії ми попросили учня 4-Б класу Максима Піскуровського.

Оскільки на конкурс свої роботи представили дуже багато учасників, то організатори прийняли рішення про проведення другого туру і відібрали 20 шкіл, з якими проводили онлайн-співбесіду.

–Виходячи на відеозв’язок, особливо не готувалися. Для нас основним показником зацікавленості й жаги перемоги був блиск в очах. Ми горимо своєю справою, розвитком освітнього закладу, тож намагалися це передати. На співбесіду окрім мене були запрошені також заступниця директора Наталія Клюд, вчителі інформатики Богдан Соколовський, біології Жанна Молочковська, географії Ірина Шумчук. Саме ці педагоги у перспективі проводитимуть заняття STEM-лабораторії, хоч матимутьзмогу там займатися усі учні й на інших уроках, – каже директорка.

Як обґрунтовував педагогічний колектив, саме ліцей № 5 мав усі шанси бути серед переможців, адже тут навчається майже 900 учнів, серед них – діти зі статусом внутрішньо переміщених осіб. До того ж, заклад має досить високі показники успішності учнів саме з вивчення природничих дисциплін, ліцеїсти є переможцями обласних олімпіад з біології, команда школи представляла громаду на всеукраїнському турнірі юних біологів. Тут ведеться планова робота саме з розвитку природничих наук, а отже вчителі мають високий фаховий рівень знань та зацікавленості, й залюбки використовуватимуть нові можливості для роботи. Вчитель інформатики має досвід у сфері робототехніки, що теж не менш важливий фактор для організаторів, адже заохочувальними призами для фіналістів були комплекти для конструювання роботів.

– Кабінет STEM-лабораторії буде оснащений двома мультибордами, наборами робототехніки, метеостанцією, ноутбуками, 3D принтером, наочністю для уроків хімії та фізики. Організатори обіцяють ще кілька сюрпризів, – розповідає Ірина Костюк. – Ми горді тим, що здобули перемогу. Мені надзвичайно приємно відзначити, що уліцеї – творчі та ініціативні вчителі, які намагаються працювати по-сучасному. І тому часто беремо участь у різноманітних проєктах: у якихось – успішно, в інших здобуваємо досвід, все ж не зупиняємося на досягнутому, а прагнемо розвивати наш заклад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Володимирі збільшили кількість пільгових поїздок

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити