image
 |  4 5 Липня 2021 | 21:48

У волинському нацпарку зацвіли червонокнижні косарики. Їх виявили вперше

У національному природному парку «Цуманська пуща», що на Волині, зацвіли косарики болотні. Цю рідкісну багаторічну рослину, яка занесена до «Червоної книги України», виявили вперше.

Про це розповів «Суспільному» начальник відділу збереження та відтворення природних екосистем Богдан Громик.

«Косарики виявили саме в цьому році. Є півники сибірські, любка дволиста – по них у нас закладені пробні площі. Буквально тиждень тому до нас приїжджала доцент кафедри біології Волинського національного університету, яка вела обстеження кожної ділянки цих площ», – говорить керівник відділу нацпарку.

Окрім цих рослин, на території національного парку ростуть рідкісні червонокнижні рослини смілка литовська, молодило руське й такі ранні первоцвіти, як підсніжники, цибуля ведмежа тощо.

Зі слів Богдана Громика, косарики виявила інженерка відділу збереження та відтворення природних екосистем Галина Герасимчук.

Довідково: Косарики болотні (Gladiolus palustris) — рідкісна багаторічна рослина родини півникових. Вид занесений до Червоної книги України у статусі «Зникаючий», також має охоронний статус у багатьох європейських країнах та Євросоюзі загалом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинянин похизувався місцем, де вдруге назбирав гору лисичок (ФОТО, ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити