image
 |  7 29 Вересня 2021 | 14:49

У Володимирі хочуть встановити мініатюрних дракончиків

У Володимирі-Волинському стартувало голосування за проекти громадського бюджету. Є серед них один доволі цікавий проект під назвою «Твій маленький гід», яким у місті за допомогою Q-кодів хочуть промаркувати туристичні об’єкти.

Про те, що передбачає проект та як його реалізовуватимуть в разі перемоги розмовляємо з його авторкою, науковою співробітницею ДІКЗ «Стародавній Володимир» Орисею Вознюк.

- Проект «Твій маленький гід» передбачає встановлення у місті скульптур дракончиків-гідів, чому саме зупинилися на драконі?

- Над даним проектом ми працюємо вже близько року разом з Острогом, Полонним, Бродами та Кременцем. Острог став центром та партнером проекту «Розробка методології маркування історичних атракцій в малих містах України. Культурна інтервенція в минуле заради подорожі в майбутнє» за підтримку УКФ. Ми пройшли навчання, під час якого довго обговорювати персонажа, який представлятиме наше місто. Історичної, політичної чи наукової постаті за основу персонажа брати не можна, адже це применшує його значимість і зображати його в комічній формі якось теж не гарно. Тому ми вирішили зупинилися на міфічному образі або ж на тваринці. Ми провели три опитування серед жителів міста у соціальних мережах і тричі переміг дракончик з великим відривом. Дракончик – це вигадана істота, яка оповита в нашому місті багатьма легендами та переказами, вважається, що дракон жив у водах наших річок і за багатьма оповідками викрадав молодих дівчат, аж поки славний воїн не вбив його. Відповідно, Юрій Змієборець, який вбиває дракона, зображений на гербі нашого міста. Але в 21 столітті віра в дану байку теж виглядає комічною. Наш дракончик буде милим пузатим, лінивим звірятком, який розповідатиме нам про ті чи інші цікаві історичні об’єкти, яких, фактично, вже не має в місті, або вони змінені до невпізнання. Він в нас буде добрим і ласкавим.

- Де будуть розміщені ці «маленькі гіди»?

- У нас будуть промарковані дуже цікаві об'єкти: залізничний вокзал, Рилавиця, млин Шильмана, будинок Олександра Цинкаловського, цукерня Ковальського, майстерня Анатолія Бойка, аптека Коломийського, музей та територія колишнього монастиря капуцинів, музей-садиба Олега Дубенчука, фотосалон Іцка і Берга, ювелірна лавка, будинок управи, городище "Вали", ринок та ТІЦ.

Ще раз підкреслюю і наголошую - дракончик не стоятиме біля жодної церкви. Це новий туристичний маршрут, який не включатиме сакральні споруди.

- Образ дракончика-гіда буде однаковим скрізь по місту чи це будуть різні фігурки і чого їх виготовлятимуть, адже мідні чи бронзові фігурки можуть швидко вкрасти?

- Дракончики будуть різні, вони відображатимуть образи, до прикладу, біля млина Шильмана буде пекар, біля будинку управи – бургомістр, біля валів – ключник, який тримає ключі від міста, біля цукерні ковальського – ласун з цукерками і т.д.

В ідеалі б хотілося виготовити малі пластичні форми з бронзи, адже це красиво і виглядає гарно. Але, щоб здешевити сам проект, можливо, при втілені ми використаємо полімерний матеріал. Всі фігурки будуть встановлені у місцях, де є камери відеоспостереження, тому «сміливці» можуть красти, але тоді відповідатимуть перед законом.

Наш проект є цікавим, реальним і загальнодоступним для усіх верств населення, особливо для молодшого покоління. Q-коди, які будуть розміщенні поруч, дадуть всю необхідну інформацію, тому кожен може стати екскурсоводом для своїх родичів, друзів, які приїжджатимуть у гості.

Тож закликаю підтримати цей проект та проголосувати за нього за посиланням:

https://volodymyr.pb.org.ua/projects/5?fbclid=IwAR3aUut6m569agHIrPCz0e7sr2zXuD3pinnwox_mCCFxqPONoC3J5mguFPw

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити