image
 |  11 15 Вересня 2021 | 15:58

У Володимирі руйнується будинок, в якому жив Арсен Річинський (ФОТО)

У Володимирі руйнується будинок в якому жив філософ, релігійно-культурний діяч, фольклорист, краєзнавець, лікар Арсен Річинський.

Про це інформує ВолиньUA.

На жаль, будинок у якому проживав цей видатний українець знаходиться у жахливому стані: стіни пішли тріщинами, фасад не фарбований роками і лише меморіальна дошка свідчить про те, хто жив у ньому.

Арсен Річинський був головним лікарем Володимир-Волинської лікарні. З 1929 року Річинський був членом «Українського Волинського об'єднання» Організації українських націоналістів. Він виступав за автокефалію української церкви. Кілька разів його ув’язнювала польська влада. У 1940 році заарештований вже радянською владою. Сім'ю депортовано до північного Казахстану, звідки Річинські змогли повернутися лише в 1946 році. В травні 1942 заочно засуджений до 10 років заслання до ГУЛАГу.

У володимирський період Арсен Річинський співпрацює з такими визначними особистостями, як архімандритом Полікарпом (Петром Сікорським), композитором, публіцистом і політиком Михайлом Тележинським, істориком і археологом Олександром Цинкаловським, культурним і громадським діячем Степаном Смаль-Стоцьким, літературним критиком, публіцистом і політиком Дмитром Донцовим.

Помер Арсен Річинський 13 квітня 1956 року внаслідок крововиливу. Поховали його на цвинтарі станції Джусали Кизил-Ординської області. У 2006 році, за ініціативи Предстоятеля УАПЦ митрополита Мефодія останки Арсена Річинського було ексгумовано та доправлено до України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аварія неподалік Луцька: водій - в лікарні (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити