image
 |  2 29 Червня 2022 | 17:43

У Володимирі вилучають російські книжки з бібліотек

5 бібліотек Володимирської громади почали вилучення російських книжок зі своїх фондів.

Про це інформує сторінка громади.

Бібліотечні працівники активно працюють над актуалізацією книжкових фондів міської бібліотеки для дорослих, міської бібліотеки для дітей, КЗ «Публічна бібліотека», КЗ “Зарічанська публічна бібліотека” та бібліотеки-філії села Ласків.

Загальний фонд книгозбірень громади становить 100330 документів, з яких 44 відсотки – російськомовних. Після 2014 року закупівель книжкових видань з росії бібліотеками не проводилось, проте деякі російські книжки потрапляли як подарунки від окремих громадян. Це здебільшого любовні романи, детективи, мотиваційна література.

З метою протидії активній фазі інформаційної війни, в бібліотеках громади вжито невідкладних заходів щодо недопущення розповсюдження книжкової продукції, виданої в російській федерації. Тож уся російськомовна література з відкритого доступу перенесена в книгосховище. Усі російськомовні книги переглядаються, вивчаються та аналізуються на предмет списання.

З бібліотечних фондів вилучають пропагандистську російську літературу. Мова йде про книжки, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності нашої держави, пропаганду насильства, а також автори, яких публічно підтримали агресію росії проти України та видавництва, до яких застосовані економічні та інші обмежувальні заходи (зокрема, видавництва: Эксмо, АСТ, Центрполиграф, Издательский дом «Питер», Яуза, Яуза-пресс, Вече, Алгоритм, Книжный мир). Хоча бібліотекарі запевняють, що особливо агресивної літератури у їхніх фондах не було.

Усі бібліотеки громади працюють над підготовкою актів на списання російськомовної літератури. У червні міська бібліотека для дорослих списала 3263 книги російською мовою, КЗ «Публічна бібліотека» – 500. Списані видання вилучаються з карткових каталогів (алфавітного та систематичного). Натомість бібліотечні працівники пропонують читачам якісну україномовну літературу та з приємністю відзначають, що до книгозбірень усе частіше записуються вимушені переселенці, які беруть книжки саме українською мовою, в тому числі й ті, хто розмовляє російською.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити