image
 |  5 29 Травня 2018 | 08:06

У Володимирі-Волинському хочуть декомунізувати Обеліск Слави

У Володимирі-Волинському можуть демонтувати символи тоталітарного режиму на Обеліску Слави, котрий розташований на центральній площі міста.
Про це інформує «ВолиньUA».
Відповідний проект рішення на засідання виконавчого комітету підготував член виконкому, свободівець Олександр Приступа.
Цим рішенням пропонується демонтувати на Обеліску Слави металеву плиту із рельєфним зображення «Орден «Победа», металеву плиту із надписом: «90 Володимир-Волинський прикордонний загін 87 стрілецька дивізія» із зображеннями п’ятикутних зірок, металеву плиту із рельєфним зображення «Орден «Отечественная Война», металеву плиту із надписом: «Доблесним захисникам священних рубежів соціалістичної батьківщини, які першими на Прибужжі прийняли нерівний бій з німецько-фашистськими загарбниками».
Також пропонується демонтувати мармурову таблицю із надписом «Споруджено на честь двадцятиріччя перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.».
Оскільки демонтаж тоталітарних символів справа не одного дня, на сесію міської ради мають підготувати та внести проект рішення щодо перейменування Обеліску Слави на Обеліск пам’яті загиблим у Другій світовій війні. Разом з тим планується провести заходи із розробки дизайну, затвердження та виготовлення нових надписів та графічних зображень із врахуванням вимог чинного законодавства України та історичної справедливості.
«В період російсько-української війни, коли українське суспільство протистоїть імперським загарбницьким потугам, громадськість позитивно сприймає дії, спрямовані на розрив імперських кайданів, які донедавна називали СРСР. Фінансові затрати на етапі демонтажу є незначними й не потребують додаткових рішень міської ради. Ці видатки можуть бути здійснені з власних коштів комунального підприємства або ж коштів передбачених на забезпечення благоустрою міста.
Однак розробка виготовлення та монтаж нових елементі на Обеліску будуть потребувати певних змін до бюджету міста на 2018 рік, а можливо й до програми благоустрою міста», - йдеться у проекті рішення.

Нагадаємо, що у Володимирі-Волинському демонтували пам’ятну дошку радянським прикордонникам, яка містила ознаки комуністичної пропаганди. Відповідний проект рішення на засідання виконавчого комітету вніс Олександр Приступа ще у серпні 2017 року.
Читайте також: Чи переносити обеліск у Володимирі-Волинському? Думки істориків

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити