image
 |  151 29 Липня 2024 | 12:52

У Володимирі вшанували страчених в Оленівці військовополонених

У Володимирі відбулось вшанування пам’яті загиблих на території виправної колонії в Оленівці воїнів полку «Азов».

Про це інформує сайт міськради, - пише ВолиньUA.

Нині друга річниця від дня жахливої страти українських військовополонених, захисників Маріуполя. Тоді загинуло щонайменше 53 наших захисники, 130 отримали поранення різного ступеня важкості.

Перед початком пам’ятного заходу у Володимирі через усю площу пройшла молодь із великим українським прапором та інформаційним плакатом, аби привернути увагу городян до цієї трагічної дати та нагадати, що війна триває і ми у великому боргу перед нашими захисниками.

Вшанувати загиблих та покласти квіти до Дошки пам’яті полеглих Героїв-земляків прийшли міський голова Ігор Пальонка із заступниками, гості з Німеччини: очільниця німецького міста-партнера Цвікау Констанс Арндт, голова Асоціації «Партнерство для України» Карл-Ернст Мюллер та небайдужі володимирчани.

Після хвилини мовчання, яка, як і щодня, починаючи з березня 2022 року, відбулась о 9.00, ведуча заходу Руслана Ватлаєва нагадала присутнім про страшні події, що стались два роки тому.

27 липня 2022 року росіяни перевели майже 200 бійців бригади Національної гвардії України «Азов» у розташоване в промзоні приміщення Волноваської виправної колонії. У ніч на 29 липня в одному з бараків пролунав вибух, розпочалась пожежа. Усі в’язні, які перебували в тій частині барака, де стався вибух і палало полум’я, загинули.

Військовополонені з іншої частини приміщення отримали важкі поранення і страшні опіки. Адміністрація колонії тим часом не гасила пожежу і не надавала медичної допомоги. Тому багато травмованих помирали від втрати крові та больового шоку. Лише за три години після теракту окупаційна адміністрація допустила полонених з медичним досвідом для надання допомоги тим, хто зумів власними силами вибратись назовні.

Евакуацію потерпілих окупанти розпочали уже зранку та проводили її вантажівками. Через таке транспортування частина поранених загинула у дорозі.

11 жовтня 2022 року Україні повернули тіла українських військових, серед яких, за результатами молекулярно-генетичних експертиз, змогли ідентифікувати 52 загиблих в Оленівці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Часом здається, що ледь не весь Донбас перекопали, вправляючись у воєнному ландшафтному дизайні, - волинський боєць ЗСУ

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити