image
 |  9 29 Травня 2021 | 13:49

У Володимирі з'ясовували причини збитковості комунальних підприємств

На засіданні робочої групи з аналізу причин збиткової та малоприбуткової діяльності комунальних підприємств за I квартал 2021 року, розглянули фінансовий стан водопровідно-каналізаційного господарства, СРБП «Володимирліфт», КП «Містопроект», а також хід ліквідації КТП БТ «Роксолана».

Про це інформує Володимир-Волинська міська рада.

Як поінформував начальник управління водопровідно-каналізаційного господарства Сергій Луцюк, від основної діяльності очолюване підприємство отримало прибутки в сумі 35,7 тисяч гривень. Натомість збитки водоканалу за перший квартал 2021 року в загальному склали 598,7 тисяч гривень.

Основними причинами збитковості є: сплачені штрафні санкції – 306,9 тисяч гривень, комісія за користування кредитом (прострочення ПДВ) – 79,5 тисяч гривень, утримання КНС на території КМП – 21,0 тисяч гривень, витрати на утримання відділу збуту – 183,7 тисяч гривень (які не передбачаються в тарифі). Окрім цього, критична ситуація із боржниками, котрі не сплачують за послуги, які надає водоканал.

«Єдиний засіб боротьби із боржниками – звернення до суду. Додам, усі наші звернення задовільнені, 42 справи по стягненню заборгованості знаходяться у виконавчій службі. Однак за квітень вдалося стягнути лише 5 тисяч гривень із загальної суми заборгованості, яка становить понад 4.1 мільйона гривень, що дорівнює двомісячному об’єму послуг водоканалу. Серед злісних неплатників – здебільшого забезпечені люди, чимало з них займається підприємництвом. Є також ті, які принципово роками не платять. Інколи їхній борг сягає понад тридцять тисяч гривень», – зазначив Сергій Луцюк.

Сергій Луцюк зазначив, що ситуація покращиться, оскільки планують підняти тариф для споживачів з 01.07.2021 року.

Збитковість комунального підприємства «Містопроект» його директорка Неля Шибальська пояснила недостатньою завантаженістю проєктно-кошторисними роботами, тобто відсутністю замовлень. Обговоривши можливі заходи щодо виходу підприємства з важкої фінансово-економічної ситуації, робоча група вирішила проаналізувати кількість замовлень підприємства (в розрізі замовників, загальної суми ПКД) за три роки та провести помісячний розрахунок щодо зменшення збитковості підприємства та виходу з фінансово-економічної кризи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чиновники Волинської ОДА нарікають на малі зарплати

Директор СРБП «Володимирліфт» Віктор Матишейко проінформував членів робочої групи, що причиною зменшення доходу підприємства є зменшення обсягу надання послуг з обслуговування ліфтів, адже припинили свою діяльність ліфти станції переливання крові та ПМК -19 міста Нововолинська. Також причиною збільшення збитковості є нараховані штрафні санкції через те, що за попередній звітний 2020 рік на підприємстві не було працевлаштовано жодного працівника з інвалідністю.

Збитки планують перекрити додатково виконаними роботами з капітального ремонту ліфтів (виграли тендер на ремонт двох ліфтів по вул.Незалежності). Також планують з 1 липня цього року збільшити вартість технічного обслуговування ліфта та вартість однієї їздки.

Розглянули члени робочої комісії і хід ліквідації КТП БТ «Роксолана». Як повідомила директорка будинку торгівлі Олена Луцюк, ліквідація відбувається у порядку, передбаченому чинним законодавством України, наразі проводяться розрахунки з бюджетом, підписуються акти звірки дебіторами і кредиторами.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити