image
 |  0 2 Липня 2021 | 13:11

У Зеленського підвищать податки для українців

Верховна Рада України ухвалила за основу закон про підвищення податків.

Законопроєкт зареєстрований за номером №5600, його підтримали 264 народних депутати, - повідомляється на сайті Ради.

У законопроєкті прописані зміни до Податкового кодексу в частині ставок оподаткування, визначених в абсолютних значеннях, з урахуванням індексів споживчих цін, індексів цін виробників промислової продукції з акцизного податку, екологічного податку та рентної плати.

Пропонують на 5% підвищити ставки акцизного податку на алкогольні напої, екологічні податки (крім ставок за викиди двоокису вуглецю в повітря стаціонарними джерелами забруднення, за скидання забруднювальних речовин у водні об'єкти й за розміщення малонебезпечних нетоксичних відходів гірничої промисловості) і рентну плату за користування радіочастотним ресурсом України з урахуванням індексу споживчих цін 2020 року.

Ставки рентної плати за користування надрами, що не пов'язано з видобуванням корисних копалин, рентної плати за спеціальне використання води й рентної плати за спецвикористання лісових ресурсів хочуть збільшити на 14,5%.

Пропонується змінити підходи до визначення одиниці виміру ставки акцизного податку на пиво. Поточну ставку акцизу за 1 л пива хочуть замінити на ставку за 1 л 100% спирту.

Контрольні органи матимуть право стягувати податковий борг, що виник унаслідок несплати самостійно визначеного платником грошового зобов'язання в податковій декларації або уточнювальному розрахунку, готівкою та/або коштами з рахунків у банках такого боржника за рішенням контрольного органу без звернення до суду.

Керівнику юридичної особи-боржника за рішенням суду можуть тимчасово обмежувати виїзд за кордон до повного погашення податкового боргу.

Податкові органи будуть уповноважені діставати на запит інформацію (пояснення) від платника не тільки за фактом виявленого правопорушення, а й з інших питань, пов'язаних з оподаткуванням, можливими порушеннями в господарській діяльності платника, здійснені операції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Забирайся звідси, ти тут чужа!»: у Москві зірвали концерт Ані Лорак, вона втікала з клубу з охороною (ФОТО, ВІДЕО)

Передбачається обмеження бюджетного відшкодування ПДВ для платників-посередників, у разі придбання та/або імпорту товарів, які надалі постачаються на митну територію України.

Буде розширено базу шляхом оподаткування операцій з постачання всього ринку житла (об'єктів житлового фонду), крім житла, що будується за бюджетні кошти.

Обкладенню ПДВ будуть підлягати операції з реалізації Національним банком України дорогоцінних металів (крім інвестиційного золота) фізичним і юридичним особам.

Ставки екологічного податку за скидання забруднювальних речовин у водні об'єкти збільшуються в 1,6 раза. 2029 року передбачено їхнє підвищення у вісім разів (поступово).

Підвищаться ставки екологічного податку за викиди двоокису вуглецю (СО2) з 10 грн/т до 30 грн/т, ставки екологічного податку за відходи для підприємств гірничої промисловості – з 0,49 грн/т до 1,5 грн/т.

Пропонується оподаткування земельним податком ділянок, право власності на які не оформлені, але вони фактичного використовуються.

Пільги щодо плати за землю та земельні ділянки, надані установам науки, які повністю утримуються коштом державного або місцевих бюджетів (у разі нецільового використання земельних ділянок), будуть скасовані.

Закон скасовує мораторій на індексацію нормативної грошової оцінки для всіх земель, крім сільськогосподарських угідь, яка використовується для цілей оподаткування плати за землю.

З бази платників єдиного податку четвертої групи вилучать платників, основним видом діяльності яких є розведення домашньої птиці, страусів і перепелів.

Закон пропонує не додавати до складу доходу платників єдиного податку першої - третьої групи доходи, отримані у вигляді часткової або повної компенсації відсоткових ставок, яка виплачується в рамках:

- бюджетної програми "забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва";

- держпрограми впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян житлом на умовах, визначених Кабміном;

- до складу доходу не включатимуть і кошти, отримані платником податків на безповоротній основі від Фонду розвитку інновацій.

Від оподаткування військовим збором пропонують звільнити доходи, отримані платником податку у вигляді часткової або повної компенсації відсоткових ставок, які виплачуються в рамках бюджетної програми "Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємства".

Для власників і користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення вводиться мінімальне податкове зобов'язання з 1 га такої землі.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити