image
 |  5 12 Квітня 2020 | 17:21

У Зеленського ракетні програми України вирішили не фінансувати

Держава не виділила фінансування на Павлоградський хімічний завод (ПХЗ), який виробляє, переробляє і утилізує ракетне паливо. Вже звільнено 687 працівників. Зупинка заводу буде означати зупинку всієї ракетної галузі, зокрема виробництво ракет «Вільха».

Про це повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на директора заводу Леоніда Шимана.

«ПХЗ зараз в критичному стані – з початку року ми не отримуємо фінансування, в держоборонзамовлення 2020 року на нас і на реалізацію програм підприємства гроші досі не передбачені. … Фінансування заводу зупинено, ми були змушені звільнити від початку року 687 людей. Якщо гроші не надійдуть найближчим часом – звільнимо ще 190. Питання, навіщо і скільки буде коштувати державі відновлення виробництва?» – сказав він.

ПХЗ володіє технологією виробництва твердого ракетного палива. Це паливо необхідно для всіх серійних і перспективних ракет українського виробництва. Зупинка заводу буде означати зупинку всієї ракетної галузі.

“Україна поки налагодила серійне виробництво всього лише одного типу ракет дальньої дії – “Вільха” , випущена перша партія на замовлення 19-го року, але треба продовжувати роботу. У разі нового широкомасштабного наступу РФ за допомогою “Вільхи” ми отримуємо засіб стримування. Путін буде довго думати, чи варто йому знову атакувати Україну і обстрілювати наші міста, як це робили росіяни в 2014-15 роках, знаючи, що удари “Вільхою” можуть бути нанесені і по їхніх об’єктах критичної інфраструктури, на кшталт того ж “Кам’янського”. А якщо “Вільхи” у військах не буде – то чим бити по тилах супротивника?” – питає Шиман.
«Всі ці технології протягом багатьох років були створені за рахунок коштів українських платників податків, це багато мільярдів гривень. Ми освоїли унікальні технології, якими більшість країн світу не володіє … При цьому програми виробництва не закриваються, тобто, цілком ймовірно, що ми сьогодні витрачаємо на звільнення гроші, а завтра знову будемо витрачати на набір», – пояснує директор.

Читайте також: Підпалювачу «Долини нарцисів» загрожує до 12 років ув’язнення

У Росії аналогічний завод «Каменський» розташований недалеко від кордону України, в Кам’янсько-Шахтинському Ростовської області. Цей завод зараз працює на повну потужність.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити