image
 |  0 24 Січня 2022 | 17:32

У Зеленського роздають пільговий газ олігархам

В Україні допомогу у вигляді дешевого пільгового газу вирішили роздати компаніям олігархів і навіть фірмам у "ДНР", "ЛНР" та окупованому Криму. Принаймні міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко вніс ці компанії до переліку пільгових виробників. Далі виробників, які отримають пільговий газ, фактично вибиратимуть вручну за допомогою спеціального комітету з нагляду. А це фактично дає можливість заохочувати внесених до списку олігархів.

Про це повідомляє Obozrevatel.

І можливостей для цього безліч. Разом із виробниками продуктів до переліку потрапили газові трейдери олігарха Дмитра Фірташа, який перебуває під санкціями, але має вплив на телеканал "Інтер". Хоча згодом у Лещенка й визнали це помилкою. Допомогти вирішили також олігархам Юрію Косюку та Андрію Веревському. Останній може допомогти владі з голосами за потрібні законопроєкти, оскільки має вплив на депутатську групу "Довіра". Також бенефіціаром "допомоги від держави" є і компанія, до якої має відношення помічник президента Сергій Шефір.

На цьому скандали довкола списку не закінчилися. У міністерстві до переліку внесли компанії, які сплачують податки т.зв. "республікам", а це фактично фінансування тероризму. І якщо такі самі помилки, яких припустився Лещенко, повторить і комітет з нагляду, то замість українських компаній "підтримку" можуть отримати підприємства у "ДНР", "ЛНР" та захопленому Криму.

Хороша ідея та погана реалізація

Більшість країн Європи змушені допомагати бізнесам за умов історично високих цін на газ. На цей крок наважився і український Кабмін. Мінагро під керівництвом Лещенка розробило список тих компаній, які виробляють продукти харчування та використовують газ.

Одразу ж після публікації виявилося, що серед таких фірм уряд вважав за потрібне вписати енергетичну компанію олігарха Дмитра Фірташа (нібито через помилку), а також компанії Андрія Веревського та Юрія Косюка.

Фірташ при цьому агробізнесом публічно не займається, але в перелік з якоїсь причини внесли його трейдера – "Йе енергія". Це могло б дати можливість купувати дешевий газ на продукти, а потім перепродувати їх на ринку з величезною націнкою.

Після серії публікацій у ЗМІ та в "Йе енергія" і в Кабміні заявили, що це була помилка. Чи виправили б її у тому випадку, якби її не помітили журналісти, велике питання. Тут варто нагадати, що у 2021-му "Йе енергія" Фірташа за схожою схемою вже перепродавала пільговий газ. Тоді вони отримали від "Нафтогазу" блакитне паливо за особливо низькою ціною для того, щоб перепродувати його населенню на таких же пільгових умовах. Але контракт прописали так, що всі залишки (у травні 2021 року це було 20% купленого газу) компанія Фірташа могла не переносити на наступні місяці, а продавати бізнесу вже з величезною націнкою. Так вони й вчинили.

Є також питання щодо субсидування компаній групи "Кернел" Андрія Веревського. Справа в тому, що завдяки впливу на депутатську групу "Довіра" він і так домігся для себе за максимальних цін на соняшникову олію у світі платити знижений ПДВ (практика зниження ПДВ для сировинних виробників – рідкість). В результаті бюджет недоотримав десятки мільярдів гривень.

Може претендувати на допомогу і Юрій Косюк разом із "Миронівським хлібопродуктом", який протягом багатьох років отримував найвищі дотації з держбюджету. Цей факт обурив навіть президента Володимира Зеленського. "У 2017-2018 роках одному з найбільших агрохолдингів України "Миронівський хлібопродукт" з держбюджету було виділено майже 2,5 млрд грн дотацій, так це називається. Насправді він не потребує державної підтримки, бо має надприбутки і щороку виплачує величезні дивіденди своїм акціонерам", – сказав Зеленський ще в 2019-му.

Але якщо на початку своєї каденції президент визнавав, що ставлення до Косюка несправедливо вибіркове, то, як виявилося, Косюк непогано почувається і за нового президента. До речі, також у переліку є й підприємства, що нележать одному з близьких друзів помічника президента Сергія Шефіра.

А за кілька років олігархам, яким зараз хочуть віддати пільговий газ, віддали десятки мільярдів гривень. Якби ці гроші витратили на заповнення газових сховищ (бракує приблизно 50 млрд грн на купівлю близько 2 млрд кубів), то запасів блакитного палива вистачило б і на промисловість. Тоді б, мабуть, не знадобилося використати механізм пільгових аукціонів.

У списках, ймовірно, використали настільки застарілу базу, що до нього потрапили підприємства, які працюють на території захопленої РФ Автономної Республіки Крим та купують дешевий російський газ. Наприклад, за номером 4923 – "Сімферопольський комбінат хлібопродуктів". Це підприємство не лише зареєстровано на півострові та не переїхало на материкову частину України, а й продовжує працювати вже за законами загарбника.

Хто потрапив у пільговий перелік

Вони перевели свій сайт на російський домен, отримали їхні ліцензії та сплачують податки окупанту. А тепер можуть і купувати в України газ за пільговими умовами. Така сама ситуація і з "Сімферопольським колосом", "Кримським молочником", "Криммолоко". Загалом у списку понад два десятки таких підприємств.

Україна роздає пільговий газ олігархам та компаніям з "Л/ДНР" та Криму: подробиці

Не оминули і т.зв. "республіки". До пільгового списку внесли "Тайра груп Донбас", підприємство, яке зареєстроване у "ЛНР". З "ДНР" до списку потрапив "Донецькптахопром". Крім того, деякі підприємства на окупованій території, які вже давно перебувають у процесі ліквідації, також опинилися у списку. Серед них "Донецький булочно-кондитерський комбінат", "Донецький хлібокомбінат".

Підприємство працює у "ЛНР"

Неофіційно в Кабміні пояснили: міністерство просто використало застарілі списки підприємств, однак до торгів нібито ці підприємства дійти не можуть. Мовляв, підприємства, які є у списку, можуть подавати заявки, але затверджує їх комітет з нагляду.

Щоправда, якщо цей комітет так само недбало поставиться до своєї роботи, як і Мінагро, цілком імовірно, що замість українських підприємств газ отримають кримські та донецькі компанії, які перебувають під контролем Росії. А для росіян це ще один шанс натиснути на країну.

Замість допомоги тим підприємствам, які опинилися на межі банкрутства, влада розробила ще один інструмент, який дозволяє "обраним", серед яких друзі Шефіра, отримувати особливу допомогу. І до списку "обраних" знову потрапили ті, хто такої допомоги не потребує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через невисоку платоспроможність розрахунок лучан за тепло залишається на рівні минулого року

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити