image
 |  32 10 Грудня 2021 | 13:12

У Жидичинському будинку культури відкрили музейний куточок (ФОТО)

У Жидичинському будинку культури відкрили музейний куточок митця Романа Скіри.

Про це повідомив на сторінці у facebook депутат Луцькради від ВО "Свобода" Володимир Пшибельський.

"Разом з колегою, депутатом Андрієм Біланом, побували у Жидичинському будинку культури на відкритті музейного куточка Романа Скіри.

Роман Скіра – засновник першої Волинської цимбальної школи. Митець, який виховав цілу плеяду викладачів-цимбалістів та знаних виконавців не лише в Україні, а й за її межами.

Створення музейного куточку у Жидинському будинку культури стало можливим завдяки виділенню коштів з бюджету міської громади. Міська рада підтримала мою пропозицію щодо спрямування фінансових ресурсів на таку благородну справу. Впевнений: це сприятиме популяризації відомого мешканця Жидичина і його внеску у розвиток музичного мистецтва.

Фракція ВО "Свобода" й надалі послідовно підтримуватиме розвиток культури Луцької громади. Адже це - частина унікального духовного коду української нації", - зазначив депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2022 рік на Волині проголошений Роком УПА

"Починалося все з нічого. Гуртків у Жидичинському будинку культури не було, і проблем також. Але, час минав, з'явилися керівники різноманітних творчих угрупувань, діти заповнили усі існуючі кабінети, оскільки заняття в усіх після шкільних уроків. Постала нагальна проблема де займатися. Місця у приміщенні багато, але не все відремонтоване. Міська рада частково закупила матеріали на ремонт однієї кімнати. Але, тих матеріалів не вистачало, та й потрібно найняти когось, щоб здійснив ремонтні роботи", - зазначають на сторінці "Жидичин. Будинок культури".

Неочікувано для всіх запропонував свою допомогу депутат Володимир Пшибельський. І от, сьогодні відкриття музейного куточку засновника фундатора Волинської цимбальної школи Романа Скіри.

До слова, Роман Якович любив Жидичин, прожив тут усе своє життя, тут і похований. Переконані, що визнання митця на теренах своєї малої батьківщини стане знаковою подією в культурному житті Древнього Жидичина і ще раз підкреслить важливість і повагу до творчих особистостей нашого краю.

Почесний краєзнавець України Іраїда Майданець уже давно зібрала цінні матеріали про свого земляка, є навіть справжні цимбали, яким 100 років. На відкриття завітала дружина Романа Яковича Марія Вєрко, яка щиро дякувала усім за пам'ять.

У нього до ста учнів, що проживають в Україні та за її межами продовжуть популяризувати цей народний інструмент. Завітали у Жидичинський будинок культури Заслужений працівник культури України Петро Хлєбнік зі своєю ученицею Оксаною Павлюк, яка викладає у Луцькій музичній школі номер 1, саме у класі Романа Скіри.

Учениця Людмила Радченко, викладач музичної школи номер 3 була вражена, що Романа Яковича гідно пошановують на малій батьківщині.

Ще довго всі згадували, яким був Роман Скіра. Володимир Пшибельський підсумував: "Він точно знакова особистість не лише для Жидичина, а й для всієї України".

"Ми в свою чергу, дякуємо депутату та Луцькій міській раді, адже, у цьому кабінеті тепер займатимуться майбутні відомі люди нашого краю", - йдеться у дописі.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити