image
 |  0 29 Березня 2018 | 16:35

Українці з’їдають на 5 кілограмів менше яблук, ніж європейці

В середньому пересічний українець споживає 17-18 кг яблук на рік, тоді як на одного громадянина ЄС припадає 23 кг на рік. Такі розрахунки наводить Економічний дискусійний клуб, передає agroday.

Зазначається, що українці споживають в основному свіжі яблука, у переробленому вигляді споживання яблук оцінюється в 3-4 кг на людину, або трохи більше 20% від загального обсягу.
У Європейському союзі яблука у свіжому вигляді споживають на рівні 13 кг на людину, у переробленому – 10 кг/людину.
В цілому, на європейців припадає на 5 кг більше яблук, ніж на українців.
Зазначимо, що за останні 22 роки площі під яблуневими садами в Україні зменшились у 3,5 раза. Однак яблуневі насадження, як і тоді, займають близько половини від усіх площ, що зайняті під плодово-ягідними насадженнями. Більша частина яблуневих садів, або 62% знаходиться у володінні домогосподарств.
Водночас, врожайність яблуневих дерев за цей період збільшилась у 4 рази – з 2,9 до 11,8 тонн/га. Збільшити продуктивність дерев вдалося за рахунок оновлення їх сортового складу та закладенню нових садів. Внаслідок чого, виробництво яблук в Україні залишається на рівні кінця 90-х років, хоча площі яблуневих садів утричі менші.
Більше половини площ під яблуневими насадженнями знаходяться у Вінницькій, Хмельницькій, Чернівецькій, Закарпатській та Львівській областях. На ці регіони припадає понад 60% валового збору яблук.
Експорт та імпорт яблук в Україні є незначним, порівняно з внутрішнім виробництвом та складає 2%-4% відповідно.
Імпорт яблук залежить від купівельної спроможності населення. Приміром, у 2010 році обсяг завезених з-закордону плодів становив 200 тонн, тоді як у 2017 році – вп’ятеро менше. Основним постачальником яблук до України є Польща, на цю країну 99% від усіх поставок.
Експорт яблук за останні роки значно зменшився через закриття російського ринку. У 2017 році Україна поставила на зовнішні ринки у 4,2 раза менше яблук порівняно з 2010 роком. Серед найбільших покупців українських яблук є Білорусь, Австрія та Угорщина.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити