image
 |  0 9 Січня 2018 | 11:36

Українець прийшов до СБУ і зізнався, що його завербував КДБ Білорусі

Українець після одинадцяти років проживання в Білорусі і повернення в Україну прийшов до Управління СБУ Чернігівської області і зізнався, що його завербував Комітет держбезпеки Білорусі.
Про це 9 січня 2018 року повідомляє сайт «belsat».
Як випливає з рішення Ріпкинського районного суду Чернігівської області від 4 січня 2018 року, завдяки добровільним визнанням, громадянин України звільнений від кримінальної відповідальності у справі про державну зраду.
У документі наголошується, що українець протягом 2006-2017 року постійно проживав разом з дружиною в Хойнікскому районі Гомельської області. Але в червні 2017 білоруська влада позбавили його виду на проживання, і він вимушено повернувся до батьків у селище Ріпки Чернігівської області, продовжуючи періодично відвідувати дружину в Білорусі і там же заправляти автомобіль.
У липні 2017 року під час чергової поїздки в Білорусь в прикордонному пункті пропуску «Нова Гута» під загрозою депортації та заборони в'їзду на білоруську територію співробітник КДБ Білорусі запропонував українцеві співпрацю, і він погодився, підписавши відповідні конфіденційні документи. Українець повинен був отримувати завдання і передавати зібрану інформацію в Білорусь під час особистих зустрічей зі співробітником КДБ в «Новій Гуті».
Йшлося про збір розвідувальної інформації про автомобільний транспорт і особовий склад Державної прикордонної служби України та правоохоронних органів України, які перебувають на території Ріпкинського району Чернігівської області біля кордону з Білоруссю, а також інформації про місцевих жителів, які брали участь у проведенні антитерористичної операції на території Донецької і Луганської областей.
У жовтні 2017 року проти українця завели кримінальну справу за частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України - державна зрада. Цей злочин карається позбавленням волі на строк від 12 до 15 років.
Однак, оскільки українець добровільно звернувся в СБУ із заявою про свій зв'язок з представниками іноземної спецслужби, а також слідство не встановило збитків, завданих їм державним інтересам України, то його звільнили від кримінальної відповідальності.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити