image
 |  2 2 Лютого 2021 | 23:53

Санкції: Україна заблокувала телеканали Медведчука

Президент ввів санкції проти номінального власника телеканалів «112 Україна», NewsOne і Zik – депутата Тараса Козака.

Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів персональні санкції проти депутата ОПЗЖ Тараса Козака, який є номінальним власником телеканалів «112 Україна», NewsOne і Zik, а реальним – кум президента РФ Віктор Медведчук.

Санкції накладені також і на ці телеорганізації, – йдеться на сайті Офісу президента.

Всі три канали неодноразово піддавалися перевірок, зокрема, за трансляцію зустрічі Медведчука з президентом РФ Володимиром Путіним.

Також під санкції потрапили вісім товариств з обмеженою відповідальністю строком на 5 років.

"Відповідно до статті 107 Конституції України постановляю: ввести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 лютого 2021р "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", - сказано в тексті указу.

Санкції передбачають:

– блокування активів – тимчасове обмеження права людини користуватися і розпоряджатися належним йому майном;

– обмеження торгових операцій;

– обмеження, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень по території України;

– запобігання виведенню капіталів за межі України;

– зупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань;

– анулювання або призупинення ліцензій та інших дозволів, отримання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності;

– повну або часткову заборону здійснення операцій з цінними паперами, емітентами яких є особи, до яких застосовано санкції відповідно до цього Закону;

– припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави або вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;

– заборона передачі технологій, прав на об'єкти інтелектуальної власності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вандалізм у Перемишлі: Україна звернулася з нотою до Польщі

Також на 5 років ввели санкції проти регіональних мовників каналу "112-Україна" – "Новий формат", "Аріадна ТВ", "ТВ Вибір", "Партнер ТВ" і "Лідер ТВ".

Санкції проти телеканалів передбачають:

– блокування активів;

– запобігання виведенню капіталів за межі України;

– зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань;

– анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності;

– заборона користування радіочастотним ресурсом України;

– припинення надання послуг з ретрансляції/розповсюдження телепрограм/надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування;

та інші.

Повідомляється, що контроль за виконанням цього рішення покладається на секретаря РНБО Олексія Данилова.

Указ № 43/2021р. набрає чинності з дня його опублікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На луцькому «Біг-Бомі» в центрі міста вивісили велетенську Лесю Українку

Як нагадує ZN.ua, раніше секретар РНБО Олексій Данилов заявляв, що звернеться до Верховної Ради з проханням посилити законодавство про працю медіа, щоб можна було закрити канали, які займаються пропагандою.

Перед цим радник голови Офісу президента і спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович заявив, що належать кумові Путіна Віктору Медведчуку телеканали не є «нашими ворогами , вони є представниками українських ЗМІ, які працюють за законом, ми вітаємо їх професійну діяльність».

У червні 2019 року стало відомо, що Козак придбав телеканал ZIK, який раніше належав президенту ФК "Карпати" Петру Димінському. У 2018 році Козак став власником телеканалів NewsOne і "112. Україна". Ці медіаактивами об'єднали в медіахолдинг, який очолив медіапродюсер з РФ Олексій Семенов.

26 вересня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення не продовжила термін дії ліцензій п'яти телекомпаній з логотипом "112 Україна" через недотримання умов ліцензійного договору.

У липні NewsOne анонсував телеміст "Треба поговорити" з російським пропагандистським каналом "Росія 24". Після реакції СБУ і протестних акцій телеміст скасували.

У жовтні минулого року Верховна Рада рекомендувала РНБО ввести санкції проти компаній, що входять в структуру власності телеканалів "112 Україна" і "NewsOne", однак це так і не було реалізовано.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити