image
 |  0 28 Вересня 2020 | 08:33

Україна зупиняє «вагонний хлам» із РФ і скорочує термін експлуатації вагонів

В Україні фіналізують нормативні документи, які скоротять термін експлуатації вагонів на українській залізниці. Це вирішить багаторічну проблему із ввезенням в Україну “хламу” з РФ.

Про це в коментарі УНН повідомив народний депутат, член транспортного Комітету ВР Ігор Мурдій.

“У нас була зустріч у комітеті з Жмаком (голова УЗ Володимир Жмак – ред.) і першим заступником міністра інфраструктури. Вже розробляється документ, яким буде передбачено у найближчий час – місяць максимум – заборона проводити подовження терміну експлуатації вагонів на другий термін, тому ця історія закінчиться, максимум місяць - півтора”, - повідомив Мурдій.

Він пояснив, що багаторічна проблема із ввезенням вживаних вагонів з вичерпаним ресурсом експлуатації пов’язана з тим, що РФ експлуатує вагони один термін, а Україна – два.

“Є терміни експлуатації вагонів, який проходить через певний проміжок часу підтвердження або скажімо так техогляд – чи він може далі експлуатуватися чи ні. В Росії – одне продовження терміну експлуатацію вагонів, а в Україні поки що було два, тому там, де РФ другий раз не подовжує – вони завозилися в Україну”, - пояснив нардеп.

Він зауважує, що проблема виникла не сьогодні і навіть не рік тому. Те, що нині намагається вирішити Міністерство інфраструктури Владислава Криклія – це спадок колишніх керівників.

Ще у липні Міністерство інфраструктури заборонило ввезення залізничних вагонів резидентів та залізничної адміністрації РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іржавий та занедбаний: показали вигляд залізничного мосту у Луцьку (ФОТО)

“Постановою КМУ від 30 грудня 2015 року №1147 вже запроваджено заборону до ввезення на митну територію України залізничних вагонів, що були у користуванні, та які ввозяться в митному режимі імпорту, що походять з Російської Федерації. Проте у той же час з листопада минулого року юридичними особами-резидентами України було придбано 1165 вагонів, країною походження яких не була Російська Федерація. З них попереднім власником 608 вагонів були підприємства-резиденти Російської Федерації, а 15 вагонів були у власності підприємств-резидентів Російської Федерації з 2014 року. Щоб такі рухомі склади теж підпадали під дію заборони, ми внесли відповідні зміни в постанову”, - повідомляв Криклій.

Та за словами Мурдія, про “вагонний хлам” Україна забуде вже найближчим часом.

Водночас у ВР шукають шляхи протекціонізму вітчизняного виробництва. Резонансний законопроект №3739 про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості, який не сподобався європейцям, зокрема передбачає переваги для українських виробників під час закупівель.

“Це те, що ми повинні як країна забезпечити для наших машинобудівників та виробників комунальної техніки. В проекті є 4 напрямки, за якими ми пропонуємо цю локалізацію. У нас є сотні підприємств, які виробляють підходящу для України техніку – це і для УЗ вагони, і електровози, і комунальна техніка, і загалом машинобудування. Відповідно, це робочі руки і місця для українців. Ми б хотіли, щоб при державних закупівлях надавалася перевага і були додаткові преференції для українських виробників”, - розповідає заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

Вона зазначає, що до другого читання законопроект буде доопрацьовуватися, бо подано вже більше 2 тисяч правок, здебільшого від партії “Голос”. Це ускладнює процес розгляду ЗУ і розтягує процес у часі, наголошує Кравчук.

“Я знаю, що ведуться також консультації з представниками уряду, з віце-прем’єром з євроінтеграції, і з Брюселем ведуться перемовини, щоб ми також врахували наші євроінтеграційні зобов’язання. Маємо знайти баланс між нашими українськими інтересами і зобов’язаннями”, - зазначає Кравчук.

Вона вказує, що такий закон буде поширюватися і на виробників залізничних вагонів, аби підтримати українську галузь.

“Звісно, на виробників вагонів також буде поширюватися. Більше того, вперше у нас в бюджеті закладені кошти бюджетною строкою на закупівлю вагонів. В 2021 році планується закупити 100 вагонів саме українського виробництва. Тому це додаткові гарантії, що українські компанії матимуть замовників”, - наголошує Кравчук.

Нагадаємо, раніше міністр інфраструктури Владислав Криклій заявляв, що Мінінфраструктури запропонувало Мінфіну включити до бюджету 2021 року закупівлю 100 пасажирських вагонів.

"Якщо вдасться - буде просто фантастично. Бо це буде перша бюджетна програма через передбачену у бюджеті закупівлю 100 пасажирських вагонів на наступний рік", - наголошував Криклій.

Мінфін, своєю чергою, підтримав таку пропозицію, заявив Сергій Марченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцький замок з різницею у 100 років (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити