image
 |  2 8 Листопада 2019 | 15:09

Українська мова домінує в освіті, кінопрокаті, книговиданні та радіо, - дослідження

66% громадян України вважають, що українська мова має бути єдиною державною мовою. Вона домінує в освіті, кінопрокаті, книговиданні та радіо, але здає позиції на телебаченні та у сфері послуг.

46% українців спілкуються вдома українською мовою, 28% - російською, - дослідження

Як інформує Інтерфакс-Україна, про це свідчать дані аналітичного огляду рухом "Простір свободи".

Згідно з аналітичним оглядом "Становище української мови в Україні в 2019 році", оприлюдненим у п'ятницю, 46% українців спілкуються вдома завжди або переважно українською мовою, 28% - російською мовою. Водночас 66% громадян України вважають, що українська має бути єдиною державною мовою, а кількість прихильників ухваленого закону про мову (59%) більш як удвічі перевищує кількість його противників (27%).

Частка української мови в прайм-тайм провідних телеканалів за рік зменшилася із 64% до 40%, а російської - зросла із 7% до 27%. Зазначається, що решту часу займають двомовні російсько-українські програми.

"Такий регрес можливий через компромісні формулювання в законі "Про телебачення і радіомовлення", які створюють лазівки для русифікації телеефіру", - вважають автори дослідження.

Читайте також: У «Слузі народу» дехто не голосував за арешт Дубневича, бо не розумів, що це

Зазначається, що 56% всіх пісень на загальнонаціональних радіостанціях звучать українською мовою, а 90% часу радіопрограми ведуться українською мовою. Обидва показники зросли за рік і значно перевищують встановлені законом квоти (35% для пісень і 60% для мови ведення).

"Можна констатувати, що українська мова стала природною для радіоефіру в усіх регіонах країни", - йдеться в огляді.

Частка школярів, які здобувають освіту українською мовою, за рік зросла з 91 до 92%, а частка першокласників - із 95 до 96%. У 7 областях України українською мовою навчаються 100% першокласників.

"Водночас реальна мовна ситуація в навчальних закладах часто не відповідає офіційній статистиці і значна частина освітнього процесу всупереч закону здійснюється російською мовою", - заявляють у "Просторі свободи".

Із 374 фільмів, що вийшли цього року в кінопрокат, 47 зняті в оригіналі українською мовою, 194 дубльовані, а 152 - озвучені з іноземної мови на українську, 78 фільмів мають українські субтитри. У 89% випадків фільми в кінотеатрах транслюються українською як мовою оригіналу або дубляжу, в інших випадках - озвучені або із субтитрами українською.

Частка газет, що видаються українською мовою, становить 33% від сумарного тиражу. Водночас кількість книг українською мовою зростає як в абсолютному, так і у відносному вимірах, і становить 85% від сукупного тиражу виданих в Україні книг.

За підсумками моніторингу кафе і ресторанів, у 26 містах (усі обласні центри, крім окупованих, а також Кривий Ріг, Маріуполь, Краматорськ і Сєверодонецьк) лише 37% закладів харчування мають українську вивіску, лише в 75% є меню українською та тільки в 51% закладів персонал обслуговує україномовних клієнтів українською мовою.

Моніторинг автовокзалів і пасажирських міжміських автобусів у 20 містах засвідчив, що персонал перевізників у 37%, а працівники кас і довідкових служб автовокзалів у 40% випадків використовують російську мову в обслуговуванні україномовних клієнтів. Російська мова зафіксована в 11% звукових оголошень на автовокзалах та в 10% табличок на міжміських автобусах.

Огляд базується на даних державної статистики, соціології та моніторингових досліджень.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити