image
 |  0 22 Липня 2020 | 16:30

Українські вчені наблизилися до створення вакцини від COVID-19: пройшли перші успішні дослідження

Українська компанія «Діапроф-Мед», яка розробила чутливі і ефективні ІФА-тести на виявлення антитіл до коронавірусу, не зупиняється на досягнутому. Білок, який був запропонований у тест-системах, у ході подальших досліджень виявився дуже імуногенним, і не виключено, що в подальшому на його основі українські вчені спільно з турецькими колегами зможуть розробити вакцину від COVID-19.

Про це в інтерв'ю «УНН» розповів провідний епідеміолог, інфекціоніст, доктор медичних наук, експерт Центру з контролю та профілактики захворюваності CDC (Атланта, США) Михайло Фаворов.

«Білок, який був запропонований у «Діапроф-Мед»... за нашої консультативної участі ми вирішили: а чому, власне, ми гірші за інших - білок який чудовий? І ми почали думати... У будь-якому разі, це була моя основна робота останніх трьох місяців. А хто сказав, що NC-білок, нуклеокапсидний білок, не може бути вакциною? Я був заступником директора з науки Міжнародного інституту вакцини при ООН. Тож трохи знань про вакцини у мене є (сміється - ред.).
Ось, ми зробили перший крок, ми перевірили на мишах, і він виявився дико імуногенний - ми отримали титр сотні тисяч від цього білка, але він виявився, водночас, і не простий, тому що миші надмірно реагували. Правда, дозу ми не підбирали ще, просто хотіли дізнатися, працює він чи ні.
Потім ми взяли кроликів. На кроликах ми отримали тисячні титри. Тобто розводиш його тисячу раз, і він тисячу разів працює - кроляча сироватка. І це вже дуже сильний хід. Тепер у нас немає в Україні найголовнішого - немає такої лабораторії, де можна працювати з живим вірусом, але вони є у турків. Я поїхав до турків, кажу: «Турки, давайте дружити. Я вам дам антитіла, яких у вас немає і не буде, тому що у вас такого білка немає, а ви поставите на культурі клітин, у яких є вірус. І якщо культура виживе... - ця культура робиться з клітин нирок макак - ...і якщо культура виживе, то ми будемо вважати, що це прототип. Ось, післязавтра я зустрічаюся із заступником турецького міністра», - розповів експерт.

Він пояснив, що подальші дослідження можливі за умов роботи із живим вірусом.

«Це люди повинні бути у скафандрах - це дико дорога робота - і вони повинні погодитися взяти наші чотири кролячі сироватки і нашу контрольну кролячу сироватку, щоби пару тижнів цим займатися, щоб показати, які титри, які культури.
Тобто це досить велика робота. Але вони вже дуже зацікавлені. Я знаю, що кілька днів тому (минулого тижня) була така телеконференція - обговорення між українським прем'єром, по-моєму, і турецьким прем'єром - на дуже високому рівні, і де це питання було порушене - про спільне проведення такої роботи.
Таким чином, якщо ми отримаємо... що наші антитіла блокують, після цього ми можемо сказати, що у нас є прототип», - пояснив Фаворов і додав, що більшість з науковців, які сьогодні працюють над створенням вакцини «цього не роблять, бо не мають відповідних можливостей».

Лабораторій, які здатні провести такі дослідження всього 20 у світі, каже епідеміолог.

Також Фаворов досить обережно підійшов до прогнозів і підкреслив:

«...ми не кажемо, що у нас є вакцина, - навіщо хвалитися до того, як вона є? Але те, що ми зробимо все для того, щоби з'ясувати, чи вона у нас чи ні, - це я вам обіцяю», - резюмував він, наголосивши на тому, що провести заплановані дослідження планують протягом найближчих місяців.

Нагадаємо, за словами міністра Степанова, у МОЗ наразі стежать за ходом світових розробок вакцин від COVID-19.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: COVID-19: У Данії знайшли ніклозамід, який у 40 разів ефективніший, ніж ремдесивір

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити