image
 |  0 24 Липня 2020 | 10:10

Луцький «Брейвік»: спецоперація чи спецпрофанація? (ВІДЕО, ФОТО)

Як сніг на голову посеред літа пролунало для українців повідомлення про захоплення терористом заручників у Луцьку. Зловмисник, який озброївся потужним арсеналом та попередив про наміри підірвати автобус з людьми, заявив: він таким чином протестує проти системи. Не забув попередити і про ще одну вибухівку в людному місці.

Про це повідомляє «Вголос».

І поки більшість українців вважали вимоги «Плохого» неадекватними, Президент Зеленський встиг з ним поспілкуватися та навіть виконати одну із вимог. І – о диво! – терорист почав випускати заручників і вийшов сам – у руки силовиків, які, здається, зі спецоперацією трохи запізнилися.

І поки одні українці тривожились та думали, що захопленням заручників у Луцьку може спровокувати тероризм в майбутньому, інші, попри всю серйозність ситуації, назвали ці події «цирком» і профанацією усіх силових відомств.

Натомість заступник міністра МВС Авакова, який тоді терміново вилетів на місце події, Геращенко не приховував гордості за дії правоохоронців і назвав звільнення заручників та затримання Максима «Плохого» «великим успіхом».

То ж про те, чи не має цей теракт політичного підтексту та у що може вилитися такий прецедент, «Вголос» записав у експертів.

Олег Жданов, ексзаступник голови Генштабу ЗСУ:

Насправді дуже дивний якийсь цей терорист: по-перше, якщо він має такий арсенал зброї, як він його накопичив? І друге: чому бомби саморобні при такому арсеналі зброї? Та й дивно, що вимоги у нього нечіткі, адже, як показує практика, терористи висувають конкретні вимоги: або гроші вимагають, або виконання певних політичних гасел, таких, які можна виконати. А не ця вся фантастика. Виникає ще одне важливе питання: «Якщо це терорист, який захопив заручників, де СБУ? Чому цим займається МВС?». МВС у такому випадку має евакуювати місцевих мешканців і стояти в оточенні на дальньому кордоні від місця, де відбувається операція. А бути біля автобусу і вести з терористом перемовини має СБУ, зокрема працівники Антитерористичного департаменту. А ситуацію повинні контролювати спецслужби між собою. Та й чому ДБР мовчить? Це його справа також. А в нас монополія МВС виходить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реальність чи постановка? Що говорять про події в Луцьку експерти зі звільнення заручників

Це схоже на політичний інструмент деяких можновладців

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Але тут що головне: на жаль, в Україні такі інциденти включають дуже сильний інструмент політики. Тому це більше схоже на політичний інструмент деяких можновладців в Україні. І це суто політична подія: або тиск на президента Зеленського і його залякування, аби більше слухався когось із політиків, або це просто підозрілий збіг, адже у ВРУ мали розглядати законопроект про розширення повноважень поліції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аваков ствоpює із Західної Укpаїни «чеpвону зону»? (КАPТА)

Я ж вважаю, що захоплення терористом людей у Луцьку і цей законопроект – дуже пов’язані між собою. Тому й виходить: аби створити картинку, що треба поліції надати більше повноважень. І тут прямий зв’язок є. А чому у Луцьку? Бо досить далеко від Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДБР затримало працівника СБУ під час збуту боєприпасів

До речі, ще до війни в Україні казали: «Якщо в нас і можна купити зброю, то її продають тільки співробітники СБУ – для виявлення охочих її придбати». Сьогодні ж не так просто вивезти з зони АТО зброю чи й навіть її купити. Тому, або людина має вплив, який дозволяє їй обійти ці кордони Нацгвардії та поліції, або людина далеко не проста.
Якщо говорити про те, чи є в Україні на сьогодні загроза тероризму, то, думаю, ні, бо великого запиту на сам тероризм чи приводу у нас немає, як, до прикладу, у Росії, де є геноцид проти конкретних національностей (Чечня, Дагестан, Кавказ). А у цьому випадку в Луцьку якесь все несправжнє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захоплення заручників у Луцьку люди вважають інсценуванням від правоохоронців (ВІДЕО)

Іраклій Джанашия, експерт з питань національної безпеки та оборони України в «Українському інституті майбутнього»:

До сьогодні на території нашої країни, незважаючи на заяви політиків, не було терористичних актів, а те, що тероризмом називали, це були воєнні дії. Тому до сьогодні Україна у цьому плані була унікальною країною, а от сьогодні ми цю унікальність втратили – і тепер ми вступаємо на «терру інкогніту».
Ситуація в Луцьку стала вибухом. Мені здається, що людям просто потрохи набридає ситуація у країні протягом останніх років. Бо якщо вам протягом 27 років щодня гадитимуть на голову, то ви у певний момент таки зірветесь. От він і зірвався та витворив. Та я не думаю, що Україна захлинеться у тероризмі, хоча цей інцидент може підбурити частину неадекватного населення. Однак, враховуючи те, що в українців менталітет трохи інший, масових випадків тероризму в Україні бути не повинно.
І тут варто пам’ятати: у нас СБУ має займатися контррозвідувальною діяльністю, тобто якщо за цим терористом тягнеться російський слід, то цим має займатися саме вона і виявляти таких людей та попереджувати їхні вчинки, а не економічними злочинами чи оргзлочинністю. Якщо ж тероризм внутрішнього типу, то братися за справу має поліція. Також у таких випадках треба враховувати, що терористам часто нічого втрачати – і це дуже небезпечно.

Віктор Ягун, екс-заступник голови СБУ:

Людина у такому випадку може бути просто психічно хворою або неадекватною. І тут треба було би перевірити, чи він справді мав доступ до вибухівки, з ким він спілкувався, адже виготовити сам він її не міг, без специфічної освіти. І це компетенція правоохоронців – пролити світло на цю всю ситуацію. Саме вони мають відстежити біографію терориста, минуле, контакти, телефонні зв’язки та його знайомих.
Загалом такі інциденти важко попередити – якщо людина готує, до прикладу, теракт одноосібно. А от цей терорист у Луцьку і книжку написав, і писав у мережі неадекватні речі, тому СБУ та правоохоронці мали би тримати на контролі таких підозрілих осіб.
І тут треба враховувати те, що в Україні таки є загроза терористичних актів, бо ми перебуваємо в умовах війни. У людей є дуже багато зброї на руках, включаючи ту, яку могли незаконно вивезти із Донбасу. В Україні також є учасники бойових дій, які мають посттравматичний синдром, але ні психологи, ні військкомати з ними не працюють і не допомагають їм. Тому така людина може намагатися силою довести свою правоту, що потім може перетворитися у злочин.

Після цього теракту може зрости вплив Авакова

Тарас Загородній, політтехнолог:

До цього теракту могли би бути причетні росіяни, бо в Україні якщо хтось готуватиме якусь продуману операцію, про неї буде відомо.
Якщо говорити про Авакова, то він розумна та врівноважена людина і не думаю, що грався би такими «іграшками», адже це все могло завершитися смертями людей. Але взагалі-то ця ситуація – не з його парафії, адже це терористичний акт і ним має займатися СБУ. Та й в Авакова зараз все добре, вже навіть його вороги погоджуються з тим, аби він залишився на посаді очільника МВС. І тут справа в тому, що замінити чинного очільника МВС зараз просто немає ким – і це визнають і його вороги, і його прихильники.
Більше того: у ситуації з луцьким терористом Аваков показав свою ефективність, – це факт. При цьому не варто забувати: в його руках сконцентровані – МНС, поліція, Нацгвардія, прикордонники; добробати теж за нього. І тепер, попри те, що його вплив в Україні і так досить високий, він може ще зрости.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Спочатку я хотів захопити Собор»: в залі суду луцький терорист відзначився зухвалою заявою (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити