image
 |  4 29 Листопада 2020 | 12:57

Український ІФА-тест на антиген коронавірусу у 10 разів чутливіший за експрес-тести, – епідеміолог

Кожен метод діагностики має свої обмеження. Так, експрес-тести на антиген коронавірусу досить обмежений у свої точності. Але український тест на антиген методом ІФА чутливіший у 10 разів.

Про це в інтерв’ю УНН розповів професор, доктор медичних наук, міжнародний експерт у сфері охорони здоров’я та епідеміології Михайло Фаворов.

Під час досліджень експрес-тестів на антиген відомих закордонних виробників, вченими було з’ясовано, що їхня чутливість досить низька.

"Якщо взяти тести виробництва Abbot, компанії-мультимільярдера у США і визнаного діагностичного флагмана, то їхній надійний тест дає чутливість близько 700 пікограм. Це дуже мало, один пікограм — це тисячні міліграма. (…) З’ясувалося, що експрес-тести на антиген значно менш чутливіші. Найкращий із них має чутливість приблизно півтори тисячі пікограм. Тобто, не доводиться сподіватися, що експрес-тести зможуть допомогти ПЛР із точки зору виявлення заражених — занадто низька у них чутливість", - розповів він.

Виходячи із цієї інформації, українські вчені почали розробляти ІФА-тест на визначення антигену. Під час проведення дослідження вони дійшли висновку, що поряд із експрес-тестами на антиген і ПЛР-тестуванням, метод ІФА на антиген має ряд суттєвих переваг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: COVID-19 за добу: 249 – на Волині, 12 978 – в Україні

"У порівнянні з ПЛР, технологія ІФА давно відома, існує ще з радянських часів. Лабораторії ІФА значно простіші: це звичайні лабораторії, які є практично у кожній лікарні. Перевага ІФА полягає у можливості визначити антиген у набагато меншій концентрації, ніж це робить експрес-тест. Тобто, у порівнянні з експрес-тестами, тест на антиген на основі ІФА у 10 разів чутливіший. Не за рахунок антитіл і антигенів, а саме внаслідок особливості лабораторного методу ІФА, який має різні способи посилення сигналу", - зазначив Фаворов.

Тож на сьогодні, за словами епідеміолога, в Україні є дуже перспективний тест на COVID-19, який має високу чутливість.

"Ми його перевіряємо, порівнюємо з іншими світовими тестами, у результаті чого твердо знаємо, що тест виробництва "Діапроф-Мед" має чутливість 50 пікограм, а деякі дослідження говорять, що навіть менше ніж 10 пікограм", - наголосив він.

Нагадаємо, сертифіковані українські тест-системи на антиген методом ІФА розроблені вітчизняною компанією "Діапроф-Мед".

З їх допомогою у МОЗ планують охопити більшу кількість населення України тестуванням на коронавірус, адже вони швидші та дешевші за ПЛР і не потребують особливих лабораторних умов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вулицями Луцька уже катається снігоочисна техніка (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити