image
 |  0 6 Червня 2020 | 20:36

Українці отримали формат життя «від зарплати до зарплати»

В урядовій програмі стимулювання економіки не розставлені пріоритети. Програма переважно складається з констатації фактів, а не шляхів вирішення проблем, розповів Gazeta.ua Олексій Кущ, експерт із питань економіки Інституту Growford.

За словами економіста, галузевий аналіз при підготовці таких програм застарів. За прикладом найбільш успішних країн, треба ґрунтуватися на кластерному підході у поєднанні з міжгалузевими зв'язками.

"Маємо потенціал розвитку аграрного сектору економіки. За такого підходу відкривається перспектива розвитку промисловості по виробництву обладнання для сільського господарства. Можливості з розвитку міжрегіональної логістики можна поєднати з можливостями промислових підприємств з виробництва авіаційної техніки, обладнання для залізниці. З іншого боку, перезапускати у промисловості немає чого. Потрібно створювати індустрію на базі існуючих галузей", - каже Кущ.

Додає, що у програмі уряд не згадує про створення агентств по розвитку бізнесу та механізми стимулювання нетрадиційного експорту.

"В Україні треба створити своєрідний бізнес-інкубатор для підприємців. Останніх мають навчати, як правильно вести бізнес, платити податки, юридично підтримувати, супроводжувати під час експортних операцій як на внутрішньому, так і зовнішніх ринках. Крім того, потрібно розширювати експорт. Зазвичай за кордон продаємо зерно, руду та метал. У свій час Чилі з країни, яка продавала мідь, перетворилася у країну, яка випередила Норвегію по експорту лосося на світові ринки", - пояснює економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порахували трудових мігрантів, які виїхали з Польщі

Наголошує, що у нас основне питання не стільки створення нових робочих місць, скільки низький рівень доходів населення.

"Програма "Велике будівництво" ефекту не дасть. Адже сектор будівництва дорожньої інфраструктури займає 1,5 відсотки у структурі ВВП України. У структурі зайнятості населення — менше 1 відсотка. Інфраструктура ніколи не стане драйвером зростання економіки чи механізмом створення нових робочих місць. Тим більше, що в Україні основна проблема — це трудова бідність. Зарплати з вирахуванням податків ледь вистачає на мінімальний набір продуктів та оплату комунальних послуг. Маємо формат життя "від зарплати до зарплати", - підсумував Кущ.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити