image
 |  0 17 Січня 2021 | 20:10

Українці привезуть коронавірус із гір у сім'ї та офіси, – лікар із Ізраїлю (ВІДЕО)

Низька статистика щодо коронавірусу в Україні може бути пов'язана з кількома причинами. Проте невелика жменька людей, що дозволила собі відпочинок на Новий рік у горах, може привезти вірус в офіси та сім'ї.

Про це в ефірі телеканалу «Obozrevatel TV» розповів лікар-анестезіолог з Ізраїлю Борис Бриль.

Чи є коронавірус на гірськолижних курортах?

Туди поїхали люди безсимптомні. Могли поїхати ті, які почуваються здоровими, але є переносниками COVID-19, через те, що інкубаційний період – у середньому 5 днів, а симптоматика починає з'являтися тільки через 11. Ці 6 днів періоду «вікна», коли людина заразна, але симптомів не відчуває. Приїхав, позаражав, поїхав...

Там через масові скупчення люди могли заразитися. Повернувшись додому через 5-7 днів або через 1-2 тижні, вони відчують лише перші симптоми. Ми пам'ятаємо про інкубаційний період. Тому люди приїхали в гори здоровими, а коли поїдуть звідти через певний час – виявляться хворими. Ви побачите, чи буде зростання захворюваності за 2-4 тижні. Якщо так, то причина – новорічні свята.

На жаль, не всі в Україні можуть поїхати в Буковель або до Львова на свята через економічну ситуацію. Ми бачимо величезні черги на гірськолижних курортах – це навіть не 10% від усього населення. Але ця невелика жменька людей привезе вірус в офіси, на робочі місця, додому.

Чому в Україні низька статистика з COVID -19?

Я думаю, що люди рідше звертаються до лікарів. Тим паче, що працює ще і «народна медицина»: дружина лікує чоловіка, чоловік – дружину. І якість тестів могла бути ліпшою. Це гра в російську рулетку: то так, то ні.

Дуже багато людей в Україні перехворіло, і швидкість зростання захворюваності може бути меншою. Але водночас лікарні у вас все одно дуже сильно переповнені.

Якщо хворобу перенесла якась частина населення, яка більше переміщалася, це знизило відсоток хворих зараз. Але я не думаю, що у вас перехворіло 70% населення. Тому це може бути уповільненим і довгим процесом.

Вакцина з Ізраїлю могла контрабандою потрапити в Україну?

Я думаю, цю справу з'ясовуватиме поліція. Міністр охорони здоров'я Юлій Едельштейн сказав, що це неможливо з технічної точки зору. Я нікого не звинувачую, я не хочу сказати, було чи не було, я лікар, але на сайті Pfizer написано, що за температури +2...+8 градусів вакцина зберігається до 5 діб.

Якщо теоретично з будь-якої країни сісти на чартер, летіти 3 години, то ще спокійно можна щеплювати людей протягом 5 днів. Чи можна було теоретично це зробити в Ізраїлі? Звісно, теоретично можна. Скільки людей щеплено в Ізраїлі? 1 млн 750 тисяч. Одна баночка – на 5 осіб, тобто 350 тисяч баночок розміром з годинниковий циферблат. 10 баночок – це маленька коробочка.

Тести в цій ситуації не покажуть, щеплена людина чи ні. По-перше, навіть після першого щеплення антитіла є в 60%, вважайте 50/50. По-друге, існують спецтести, якими можна перевірити антитіла тільки через кілька місяців.

Треба не забувати, що є людський фактор і в теорії це можливо. Чи було це зроблено на практиці – нехай розбираються правоохоронці.

У кого ризик померти від коронавірусу найбільший?

Портрет людини, для якої коронавірус найбільш небезпечний – це чоловік, повний, літній, з хворобами серця, з гіпертонією і цукровим діабетом. Смертність серед цієї групи ризику вища в 2-4 рази, залежно від ризик-факторів.

Коронавірус – це ураження всіх систем і органів. Зокрема, це ураження нервової системи, включно з клітинами мозку. Хвороби серця – це фактор ризику, тому що резерви в людини з такими захворюваннями набагато менші, ніж у здорової.

Та сама терапія при COVID-19 пов'язана з певними ліками, які можуть давати ускладнення на хворі органи. Тому до людей із ризик-факторами всю терапію потрібно застосовувати набагато тонше.

Наприклад, якщо людині 80 років, я не буду давати їй ті самі ліки, які я можу призначити своєму однолітку. Їй треба все давати на кінчику голки. Тому що будь-якою своєю дозою ти можеш відправити людину на той світ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: COVID-19 на Волині: 178 нових випадків, 233 особи одужали, летальних випадків немає

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити