image
 |  124 18 Грудня 2023 | 14:18

Українці стали менше довіряти Зеленському

Довіра громадян України до президента Володимира Зеленського знизилась з 84% у грудні 2022 року, до 62% у грудні 2023, а довіра до ЗСУ і головнокомандувача Валерія Залужного складає відповідно 96% і 88%. Водночас 59% громадян одночасно довіряють і Зеленському, і Залужному.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) 29 листопада - 9 грудня 2023 року.

За результатами опитування, у випадку президента спостепрігається низхідна динаміка, проте він зберігає переважну довіру серед української громадськості.

Так, наразі 62% довіряють президенту, а не довіряють – 18%. У грудні 2022 року 84% довіряли президенту, не довіряли – 5%. Відповідно, якщо баланс довіри-недовіри у грудні 2022 року для президента становив +80%, то зараз він становить +42%.

"Тобто, з одного боку, бачимо суттєве зниження, але, з іншого боку, він лишається однозначно позитивним із значним переважанням тих, хто довіряє президенту, порівняно з тими, хто йому не довіряє", - вказують соціологи.

Абсолютну довіру в суспільстві зберігають Збройні сили – як і в грудні 2022 року, так і зараз 96% довіряють ЗСУ. Крім цього, 88% українців довіряють головнокомандувачу Валерію Залужному (не довіряють – лише 4%).

Також соціологи вказують на те, що у поточній ситуації важливо розуміти, як "перетинаються" поля довіри до президента і головнокомандувача. У таблиці сума всіх комірок становить 100% і показує, наприклад, яка частка українців водночас довіряють президенту і головнокомандувачу.

Таким чином, за даними таблиці, більшість українців, або 59% – водночас довіряють і президенту, і головнокомандувачу. Частка українців, які мають поляризовані погляди, є досить невеликою. Так, лише 14% довіряють головнокмандувачу і при цьому не довіряють президенту, і лише 1% довіряють президенту, але не довіряють головнокомандувачу.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити