image
 |  9 1 Липня 2023 | 14:19

Українці з 1 липня платитимуть податок на нерухомість: кому і скільки нарахують

До 1 липня українці мають отримати квитанції із сумами для оплату податку на нерухомість.

Заплатити доведеться тим, хто має "зайві" квадратні метри. Для приватних будинків це ‒ понад 120 кв. м, а для квартир ‒ понад 60 кв. м, нагадує NV.

Сплатити податок потрібно протягом наступних 60 днів. Якщо квитанція не надійшла, необхідно самостійно звернутись до податкової.

Сума оплати прив'язана до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного, тобто минулого, року. Вона не не повинна перевищувати 1,5% за квадратний метр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комісія Волиньради рекомендувала реорганізувати обласний тубдиспансер

Мінімальна зарплата у січні 2022 року становила 6 500 гривень. Тож максимальна ставка за кожен зайвий квадратний метр не може перевищувати 97 гривень 50 копійок.

Наприклад, якщо квартира має площу 70 кв. м, тобто норматив перевищено на 10 кв. м, то доведеться заплатити 975 гривень. Якщо ж житло набагато більше за норму, то і суми будуть вищими.

Однак, податок на нерухомість нараховується не всім. Від нього звільнені власники житла, яке відповідає нормам за площею.

Через російську війну проти України запровадили певні послаблення. Тому фізичним особам не нараховуватимуть податок на нерухомість, якщо об'єкти або їх частини:

‒ розташовані на територіях, на яких ведуться або вели активні бойові дії;

‒ розташовані на територіях, що перебувають в тимчасовій окупації, або тимчасово окуповані російською армією;

‒ виявилися непридатними для проживання через військову агресію РФ проти України.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити