image
 |  2 27 Січня 2021 | 20:37

Українці за пів року переплатили за газ понад 8 мільярдів гривень (ТАБЛИЦЯ)

У другому півріччі 2020 року кожен побутовий користувач газу в Україні, в середньому, переплатив 670 грн, що в сумі становила 8,4 млрд грн.

Про це повідомило Міненерго в пояснювальній записці до постанови уряду від 9 грудня 2020 року №1236, інформує «УНН».

«За нашими оцінками, в серпні-грудні 2020 року через наявність домінуючого положення у регіональних газопостачальних компаній побутові споживачі переплатили 8,4 млрд грн (або 670 гривень на кожного абонента)», - йдеться в документі.

За даними Міненерго, протягом зазначеного періоду середня ціна регіональних газопостачальних компаній на 36% перевищувала ціну ГК «Нафтогаз України». При цьому, частка цих постачальників в сегменті продажу газу для потреб побутових споживачів становила понад 90%. 

Доповнення

Вчора, 26 січня, майже всі українські газопостачальники опублікували ціни на блакитне паливо для населення в лютому. Одразу сім компаній виставили ціну нижче граничної, а от інші 45 підприємств будуть продавати газ у наступному місяці за рекомендовані Кабміном 6,99 грн за кубометр.

Хронологія тарифної кризи

«Тарифну» проблему влада взялася «терміново» вирішувати на тлі протестів.

Так, з 1 січня ціна на газ для населення підвищилася, що обурило громадян, які масово почали влаштовувати акції протесту.

18 січня Кабмін затвердив граничну ціну на газ у 6,99 грн за кубічний метр, що має знизити ціну на газ для населення до такого рівня.

Згідно з урядовою постановою, ціна діятиме з 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року.

Правда, ціна на газ від ГК «Нафтогаз України» становить 7,22 грн/куб. Тобто, анонсоване «30-відсоткове» зниження від Шмигаля лише на майже 3,2% або 23 копійки відрізняється від «нафтогазівської» пропозиції.

Також варто зазначити, що під час «термінового» вирішення питання «тарифної кризи» представники влади випустили з уваги тарифи на тепло та гарячу воду.

При цьому ще в грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів для людей на майже 50%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волиняни платитимуть за газ у січні і лютому за різними цінами

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити