image
 |  0 16 Жовтня 2019 | 13:43

Українців змушують платити за газ, який не споживали

Облгази погрожують припинити газопостачання споживачам через борги, що виникли через донарахування з використанням коефіцієнтів.

"Донарахування – протизаконні. Побутові споживачі, які отримують донарахування з використанням коефіцієнтів коригування показників лічильників з метою узгодження їх зі стандартними умовами, не повинні нічого платити крім тарифу на розподіл газу", – пояснює енергетичний експерт Марія Яковлєва, пише Обозреватель.

Торік восени українці також отримували платіжки з боргами у кілька тисяч гривень за період з 1 грудня 2015 року до 30 вересня 2018 року. У рахунках були наведені об'єми газу, узгоджені зі стандартними умовами з допомогою коефіцієнтів коригування показників лічильників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антимонопольний комітет оштрафував компанію Ахметова за змову

Тоді Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг заборонила операторам газорозподільчих систем робити донарахування. Але споживачі і далі отримують такі платіжки. Облгази пояснюють, що НКРЕКП включила до тарифів недостатньо коштів на компенсацію втрат газу через відсутність узгодження спожитих обсягів зі стандартними умовами.

Показники лічильника розташованого на вулиці та у приміщенні відрізняються. Тому у 2004-му Мінпаливенерго запровадив методику узгодження об'єму газу зі стандартними умовами. Крім того, для різних областей запровадили помісячні коригуючі коефіцієнти. Щоправда методику не використовували до 2015-го, поки не запровадили новий ринок газу. Вона і досі не діє для побутових споживачів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити