image
 |  4 18 Лютого 2021 | 08:32

Українцям влаштували телефонний терор із «призами» і кредитами: як боротися з настирливими дзвінками

Щодня сотням тисяч українців телефонують із невідомих номерів із пропозицією взяти участь в акції, взяти кредит або купити товар. Одна фірма може за день зробити до мільйона викликів. Замість живих операторів використовують записані фрази. Ці ж компанії надають послуги колекторів: атакують постійними дзвінками клієнтів, які відмовляються повертати борги.

Про це повідомляє «OBOZREVATEL».

Чинний закон не захищає українців від настирливих дзвінків. Мікрофінансові організації використовують автододзвін уже багато років: залучають нових клієнтів і «дістають» боржників. Але закон, який би обмежив кількість таких викликів, і час, коли можна турбувати клієнта, ухвалили тільки в 2021-му й тільки в першому читанні.

За відсутності правил жертвам дзвінків доводиться вирішувати свої проблеми самостійно. OBOZREVATEL на прикладі однієї з найбільших компаній на ринку «Дзвінок» розповідає, як можна відповісти на настирливість «обдзвонювачів».

Що робити, якщо постійно надзвонюють і пишуть СМС

Притягнути до відповідальності за постійні повідомлення або дзвінки буде практично неможливо, тим більше якщо в таких повідомленнях немає ознак обману або погроз, пояснили OBOZREVATEL на гарячій лінії НБУ, який займається регулюванням роботи небанківських фінустанов. Крім того, повідомлення, отримані від агрегаторів (компанії, які продають рекламу мікрофінансовим організаціям), ідентифікувати складно. Вони найчастіше приховуються.

Але якщо запрошення вам надсилає конкретна компанія, можна відповісти їй тим же, щоразу надсилати директору повідомлення, що кредит вам не потрібен. Як у випадку і з вашим особистим номером, адресоване директору повідомлення порушенням закону вважати не можна.

Наприклад, візьмемо одну з найпопулярніших служб автодозвону «Дзвінок». Вони обдзвонюють клієнтів, використовуючи номери 0445027998, 0445942603. У сервісі GetContact, де відображуються підписи контактів для всіх учасників спільноти, на їхній номер є відразу 43 теги. Найкультурніший із них – шахраї.

Компанія за 40 копійок за хвилину готова обдзвонювати список контактів так часто, як попросить замовник. З огляду на те, що більшість припиняє розмову відразу ж, у середньому один дзвінок обходиться всього лише в 12 копійок (інформацію вказано на сайті «Дзвінка»). Потенційним клієнтам мікропозик вони дзвонять по кілька разів на день і навіть після 21-ї години вечора. Фірма зареєстрована в Харкові, у квартирі 124 на вулиці Миру, 5Б.

Компанія оформлена на харків'янина Арсенія Малямова. Там же і було зареєстровано ТОВ «Лід-Сервіс», якій належить «Дзвінок». У нього відкритий ФОП, який може займатися розміщенням даних. Номер Малямова є у відритому доступі – 0505866460. Щоб дізнатися, кому скаржитися на дзвінки, знайдіть на сайті компанії її справжню назву (її можна побачити в будь-якому розміщеному документі), відкрийте профіль компанії на сайті Youcontrol і Opendata, і ви зможете побачити і керівника, і власника фірми. Якщо власник компанії, як Малямов, оформлений ще і як ФОП, то будь-хто може дізнатися особистий мобільний номер тут (https://e-data.com.ua/fop/view/2045514/).

Тільки вчора компанія «Дзвінок», як вони самі заявляють, зробила більш ніж 1 млн викликів. Деякі українці отримують такі дзвінки регулярно й по кілька разів на день. Якби зі своїми відгуками про роботу компанії особисто до Малямова звернувся хоча б кожен сотий контакт, йому б довелося відповідати на дзвінки протягом усього дня.

У Малямова працювали слідчий ДБР і син харківської чиновниці

У своїй декларації дохід від «обдзвонювачів» показала слідча Державного бюро розслідувань (ДБР) Анастасія Стужук. Вона подавала свою декларацію ще в 2018-му, коли намагалася обійняти посаду в органах місцевої влади. У декларації слідча вказала, що отримала від «Лід-Сервіс» менш ніж 1,5 тис. грн зарплати.

Менш ніж 2 тис. від тієї ж компанії задекларував оперуповноважений поліції Києва Максим Добронос. У своїй останній декларації «Лід-Сервіс» він не згадував, але ще кілька років тому показував дохід від фірми.

Близько 17 тис. грн від «обдзвонювачів» у 2018 отримав син начальниці управління благоустрою департаменту ЖКГ Харкова Юлії Максимчук.

Які функції у фірмі виконували опер і слідчий, питання відкрите. Єдині вакансії, які розміщували представники фірми, – оператором кол-центру за 9 тис. грн на місяць.

До речі, як видно з відгуків в інтернеті, силовикам довелося нелегко з Малямовим. Як стверджують колишні співробітники, він міг звільнити через те, що в кавоварку не засипано зерна.

Хоча сам Малямов на цьому ж форумі стверджує, що звільнив колишню співробітницю через те, що вона залишала сміття після себе на кухні.

Схожих компаній – кілька десятків. За відсутності державного регулювання вони щодня обдзвонюють десятки баз контактів, у яких може опинитися номер телефону будь-якого українця. І для цього не потрібно бути клієнтом мікрофінансової організації або публікувати свій номер у відкритому доступі. І поки правила не створила держава, єдиний вихід – відповідати настирливим «обдзвонювачам» тим же і писати відгуки в повідомленнях власникам такого бізнесу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 60-річну ковельчанку шахpаї ошукали на 77 тисяч гривень

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити