image
 |  2 4 Лютого 2021 | 17:13

Управління освіти Луцька закупило дезінфектори на понад мільйон гривень

Наприкінці минулого року управління освіти Луцька купило дезінфекційних хлорних засобів на понад мільйон гривень. Закупівлю провели за спрощеною процедурою, яка передбачена для протидії COVID-19. Придбали все у вже знайомого постачальника – фірми «Альянс-новагрупп» зі Львова із ймовірною переплатою близько 300 тисяч гривень.

«Сила правди» детально розібралася із купівлею дезінфекційних засобів і виявила чимало цікавого.

Оголошення про закупівлю управління освіти оприлюднило 8 грудня 2020 року, цього ж дня у системі закупівель «Prozorro» опублікували укладений договір.

Зокрема, йдеться про закупівлю рідкого дезінфікуючого засобу ТМ «Біохлор» та дезінфекційних таблеток «Хлорель» загальною вартістю понад 1,3 мільйона гривень. 

Якщо ціна концентрату «Біохлор» вийшла більш-менш оптимальною – такий засіб продають в онлайн магазинах по 100 і навіть 160 гривень за літр, то ціна таблетованого засобу викликає запитання. 

За пошуком дезінфікуючих таблеток «Хлорель» мережа інтернет пропонує сайт Prom.ua, де такий товар продає компанія «Феліцата Україна». Також фірма продає ці засоби і на своєму сайті. Засіб містить такі ж характеристики та дозування, як і вказано в оголошенні управління освіти про закупівлю. А ціна вказаного товару залежить від обсягу замовлень – при замовленні від шести упаковок ціна однієї упаковки становить 169,71 гривню (станом на середину січня). 

Втім, за словами представника компанії, якщо кількість замовлень більша від 96 упаковок, то ціна однієї упаковки є ще нижчою – 149 гривень 48 копійок.

ПП «Альянс-новагрупп» є офіційним представником фірми «Феліцата Україна» і замовило вказані дезінфекційні засоби саме у цієї фірми.

Тож підрядник, із яким освітяни уклали договір, ймовірно, придбав вказані таблетки за оптовою ціною – 149 або 169 гривень за упаковку. А для управління освіти продав за 240 гривень. Сума переплати могла сягнути, орієнтовно, від 200 до 300 тисяч гривень. 

Варто зазначити, що вартість вказаного товару управління повністю оплатило через кілька тижнів після укладеного договору. 

За умовами підрядник мав поставити вказаний товар впродовж 10 днів із моменту укладення договору.

Підрядник: No comments

Детальніше дізнатися про ціну товару і терміни його постачання «Сила правди» спробувала у керівника ПП «Альянс-новагрупп» Володимира Корольова. Спочатку він повідомив, що зайнятий і пообіцяв передзвонити. Але так і не зробив цього. На повторний дзвінок повідомив, що не хоче спілкуватися, бо підозрює, що його «замовили».

– Юристи мені сказали, що якісь там замовні статті готуються, які, фактично, будуть шкодити нашій діяльності. Ну, і, як мені сказано було, що це замовлено нашими конкурентами. Тому юристи мені категорично сказали: будь яку інформацію… І по-друге, ми розмовляємо з вами по телефону, я не розумію з ким розмовляю. Ви могли назватися і президентом України, і будь-ким. Тим паче, що зараз дуже сильно використовується інформація, яка є доступна, в більшості на шкоду підприємству. Це замовлення, фактично. Конкуренти замовляють, якось там собі розчищають, щоб спаплюжити наше ім’я. Ми працюємо в рамках закону, сплачуємо всі податки, у нас немає жодної заборгованості, немає жодних історій будь-яких. Якщо такими методами збираються нас з торгів подвинути, то однозначно ні. Ми в торгах участвували і будем участвовать. Тому, на жаль, все офіційними запитами через прокуратуру, в рамках закону.

Підприємство Володимира Корольова не вперше має справу із управлінням освіти. Раніше «Сила правди» писала про такі ж коронавірусні закупівлі луцьких освітян: восени 2020-го управління придбало у ПП «Альянс-новагрупп» дезінфекційні засоби майже за два мільйони гривень. Цю закупівлю теж провели без конкуренції – за спрощеною «ковідною» процедурою. 

За даними аналітичного ресурсу Сlarity-project луцьке управління освіти знаходиться на другому місці серед замовників цієї фірми і впродовж 2019 – 2020 років уклало договорів на на понад чотири мільйони гривень.

Загадковий конкурс і «непублічні» угоди

Аналогічну позицію у спілкуванні з журналістами обрало і управління освіти. Уповноважена особа Руслана Жовнірук, яка проводила закупівлю, навідріз відмовилась відповідати на запитання. Тож «Сила правди» звернулася до управління з письмовим запитом, у якому поцікавилась: чи розглядали інші варіанти постачальників, чому не провели відкритих торгів і які обсяги товару поставив підрядник станом на 31 грудня.

У відповідь освітяни повідомили, що закупівлю оголосили ще 24 листопада 2020 року на майданчику zakupki.prom.ua. Прийом пропозицій тривав до 27 листопада. Звернулось чотири постачальники: ФОП Кухарчук Наталія Петрівна, ФОП Стопа Роман Васильович, ПП «Альянс-новагрупп», ФОП Бубненко Оксана Володимирівна. Із них обрали пропозицію ПП «Альянс-новагрупп», яка відповідала вимогам технічного завдання. Але у відповіді освітяни не вказують ні цін, які запропонували учасники, ні посилання на вказане оголошення.

Якщо ж переглянути всі оголошення про закупівлі управління на цьому майданчику, то за вказаний період (24-27 листопада) немає жодного подібного оголошення.

Щодо постачання товару, то в управлінні кажуть, що станом на 31 грудня рідкий дезінфікуючий засіб (концентрат) отримали повністю – 4795 літрів. А таблетований дезінфікуючий засіб у кількості 4164 шт. знаходиться на відповідальному зберіганні у підрядника відповідно до договору №1 від 8 грудня.

Але і тут є одна деталь – укладений із підрядником договір не містить пунктів щодо зберігання товару у постачальника. Водночас, у системі не оприлюднено договору №1 щодо цієї закупівлі. А 6 січня в оголошенні цієї закупівлі з’явилося повідомлення про зміни до договору, однак жодних документів із цими змінами не завантажили крім цифрового підпису. 

Якщо припустити, що цими змінами передбачили зберігання товару у підрядника, то вони опубліковані вже після того, як закінчилась дія договору на купівлю.

Проблемні моменти у цій закупівлі відзначають і юристи. Зокрема, щодо вартості товару та ефективності використання бюджетних коштів.

– Звісно, можна було провести відкриті торги, але чинне законодавство передбачало і можливість укласти прямий договір, оскільки предметом закупівлі є товар з так званого ковідного переліку. Потрібно було лише розмістити звіт з відповідною інформацією, – пояснює юристка громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак. – Вважаю, що застосування спрощеної процедури в грудні є виправданим, адже в кінці року потрібно встигнути до 25 грудня використати кошти, якщо це, наприклад, субвенція.

Але жодного оголошення, про яке йдеться у відповіді управління, я не змогла знайти у системі закупівель, хоча усі спроби замовників, в тому числі і невдалі, придбати щось через систему Prozorro ми можемо бачити у системі.

Невиправданим поки що залишається той факт, що аналогічний товар можна було придбати дешевше. Чи має місце неефективне витрачання бюджетних коштів повинні перевіряти уповноважені на це органи (аудитори Рахункової палати чи органів ДАСУ), а постачальники повинні пам’ятати, що товари протиепідемічного призначення підпадають під державне регулювання цін згідно Постанови КМУ №341 від 22.04.2020 року. Згідно вимог останньої, підняти роздрібну ціну на 5% і більше можна лише тоді, коли відповідна ціна задекларована на сайті Держпродспоживслужби.

Тож «Сила правди» звернеться до Державної аудиторської служби з проханням перевірити вказану закупівлю щодо виконання умов договору і раціонального використання бюджетних коштів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити