image
 |  241 18 Лютого 2024 | 15:49

Уродженець Миколаївщини намагався втекти за кордон через "Устилуг"

На Волині за спробу втечі за кордон з підробленими документами судили уродженця Миколаєва. На суді він казав, що довідку про непридатність до служби йому видала ВЛК у 2021 році в нині окупованому місті, але представники Феміди йому не повірили.

Про це стало відомо з вироку Володимир-Волинського міського суду, - пишуть Волинські новини. 

Як ідеться в матеріалах справи, на початку липня 2022 року Микола С. звернувся до невідомої особи, домовившись про виготовлення на своє ім’я посвідчення військовозобов'язаного та довідки військово-лікарської комісії, які в сукупності з іншими документами дають право виїзду за кордон.

Отримавши «документи», 4 жовтня Микола С. спробував перетнути кордон через пункт пропуску «Устилуг». Прикордонники, перевіряючи документи, зрозуміли, що це «липа».

Проте на суді Микола С. все заперечував. Він розповів, що зареєстрований та постійно проживає в Миколаєві. У травні 2021 року він приїхав у місто Скадовськ Херсонської області, щоб працевлаштуватись на будівництві. Однак у жовтні 2021 року захворів на грип, який дав ускладнення: з'явилися запаморочення, судоми у тілі, збудженість та роздратованість, він почав втрачати свідомість. У лікарні йому поставили діагноз епілепсія.

Оскільки для постійного проживання він вибрав Скадовськ, то пішов до місцевого військкомату для постановки на військовий облік, де його скерували на проходження ВЛК, за результатами якої його визнали непридатним до військової служби. У грудні 2021року йому видали тимчасове посвідчення військовозобов'язаного та довідку військово-лікарської комісії, у яких вказано, що він є непридатним до військової служби.

Водночас з військового обліку за місцем реєстрації у Миколаєві чоловік не знімався та не проходив там ВЛК. Надати підтвердження захворювання не може, оскільки Скадовськ тимчасово окупований, там він проживав без реєстрації і працював неофіційно.

Микола С. зауважив, що під час спроби перетину кордону він надав працівникам Державної прикордонної служби України тимчасове посвідчення військовозобов'язаного та довідку військово-лікарської комісії, які йому справді видали. Враховуючи це, просив його виправдати.

Однак суд критично розцінив показання обвинуваченого з огляду на визначений Законом України «Про військовий обов'язок і військову службу» та Постанову КМУ «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних».

На думку суду, Микола С. не міг стати на військовий облік у Скадовську, оскільки був зареєстрований та перебував на військовому обліку за місцем своєї реєстрації в Миколаєві. У Скадовську, за місцем тимчасового проживання, він не реєструвався, офіційно не був працевлаштований.

Тож суд визнав Миколу С. винним та призначив йому покарання у вигляді трьох років позбавлення волі, яке замінив на два роки іспитового терміну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Закарпатті врятували ухилянтів, які 11 годин просиділи на дереві

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити