image
 |  2 24 Жовтня 2018 | 09:54

Уряд Гройсмана може підняти ціну на газ ще на 40%

В уряді Гройсмана готові розглянути, в рамках домовленості з МВФ, підвищення ціни на газ для населення ще на 40%.  
Про це йдеться у статті Галини Калачової на Економічній правді.
За інформацією співрозмовника, ознайомленого з позицією МВФ, програма співпраці з кредитором передбачає доведення ціни на газ до ринкової, а це означає, що вирости ціна, за домовленостями, повинна ще на 40%.
"Ринкова ціна" розраховується на базі імпортного паритету — середньої ціни на імпортний газ за певний період. Ця складова в структурі ціни на газ для споживачів є найбільшою. Вона включає прогнозну ціну на німецькому газовому торговому майданчику (хаб NCG), а також вартість транспортування газу від NCG до західного кордону України через Німеччину, Чехію та Словаччину.

Якщо раніше йшлося про разове підвищення тарифів, зараз те ж саме пропонується зробити в кілька етапів. У України є рік на це.
Співрозмовники видання, знайомі з ходом переговорів і позицією кредитора, вказують на те, що в МВФ впевнені, що не виконати такі "пільгові умови" підвищення ціни на газ Україна не зможе.
За інформацією видання, кредитор чекає на чергове підвищення навесні наступного року — на 15%, а наступне заплановане на осінь 2019 року.
Яким саме буде крок підвищення, залежатиме також від ситуації на світових сировинних ринках.
 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити