image
 |  61 25 Вересня 2024 | 18:03

Уряд вніс зміни до призначення виплат у раз загибелі або поранення військових

Уряд затвердив новий Порядок призначення та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності деяких категорій осіб відповідно до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Про це йдеться у постанові від 24 вересня, передає Кореспондент, інформує ВолиньUA. 

Порядок визначає механізм призначення та виплати допомоги учасникам в АТО у Донецькій та Луганській областях та за відсічі агресії РФ проти України.

Одноразова грошова допомога призначається та виплачується:

– у разі загибелі (смерті) або визнання безвісно відсутніми осіб, – з дати смерті, що зазначена у свідоцтві про смерть, або з дати набрання законної сили рішенням суду про визнання особи безвісно відсутньою;

– у разі встановлення інвалідності, – з дати, що зазначена в довідці медико-соціальної експертної комісії.

Грошова допомога в разі загибелі (смерті) призначається та виплачується членам сім’ї загиблого (померлого) захисника чи захисниці України у розмірі 750 прожиткових мінімумів, для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому загинули (померли) особи.

Наразі прожитковий мінімум складає 3028 гривень. Тобто виплата становить 2,27 млн гривень.

Одноразова грошова допомога в разі встановлення інвалідності внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання призначається та виплачується особам з інвалідністю внаслідок війни, залежно від групи інвалідності в таких розмірах:

– 400 прожиткових мінімумів, для працездатних осіб, – у разі встановлення інвалідності I групи (1,2 млн гривень);

– 300 прожиткових мінімумів, – у разі встановлення інвалідності II групи (0,98 млн гривень);

– 250 прожиткових мінімумів, – у разі встановлення інвалідності III групи (0,75 млн гривень).

Щоб отримати одноразову грошову допомогу заявник подає до Мінветеранів заяву. Заява може подаватися: у паперовій формі; в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг у разі наявності технічної можливості (Портал Дія) або засобами Єдиного державного реєстру ветеранів війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцький виш передумав купувати меблі у столичної фірми

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити