image
 |  2 23 Січня 2019 | 14:31

Усі кошти позики Світового банку використовують без жодних порушень, – група управління Субпроектом

В Україні з липня по грудень 2018 року тривала перевірка Рахунковою палатою України проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» (зокрема в частині використання коштів субвенцій). На Волині інспекція проходила у вересні-жовтні 2018 року. Потому на розгляд прийшов акт Рахункової палати України, у відповідь на який надавалися заперечення, уточнення та пояснення. Наприкінці грудня відбулася спільна нарада представників Рахункової, МОЗ, Світового банку та керівників і консультантів субпроектів, на якій обговорили результати перевірки, на основі чого до звіту мали внести зміни. На жаль, озвучену та подану письмово інформацію не врахували в остаточному варіанті звіту. Однак група управління субпроектом «Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу», до якої входять співробітники ВОДА, вважає за потрібне, з метою запобігання репутаційним втратам як волинського субпроекту, так і проекту в цілому, зреагувати на публікацію «Волинська ОДА витрачала кредитні кошти не за призначенням».

Про це «ВолиньUA» розповіли представники субпроекту Світового банку на Волині.

Щодо зауваги, що ваги для новонароджених чи гінекологічних крісел, які, як резюмує Рахункова палата, не пов’язані з діагностикою і лікуванням хворих на хвороби системи кровообігу і закупівля яких не відповідає меті субпроекту та не забезпечує досягнення показників з реалізації, то вважаємо (і подали це письмово на Рахункову у грудні 2018 року), що це – суб’єктивна думка аудиторів, які не є спеціалістами у сфері надання медичної допомоги. Тому ці їхні висновки можна розглядати принаймні як некоректні.

Угодою про позику визначено цілями проекту удосконалення якості медичних послуг у відібраних областях, із особливим акцентом на первинній і вторинній профілактиці серцево-судинних захворювань і раку, та поліпшення ефективності системи охорони здоров’я. Це, до слова, зазначено і в акті перевірки. Тому трактування аудиторів, що у рамках субпроекту мало були придбане медичне обладнання винятково для лікування серцево-судинних захворювань, є хибним і суперечить положенням міжнародного договору.

Також уточнюємо, що на виконання цілей проекту у рамках субпроекту в області здійснюється реконструкція/капітальний ремонт приміщень 33 амбулаторій ПМСД, у яких буде надаватися медична допомога всіх профілів, а не тільки пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями. Укомплектування цих амбулаторій медичним обладнанням та меблями передбачене заходами субпроекту, а видатки на це – у погодженому Світовим банком і МОЗ Плані закупівель.

Рішення про закупівлю ваг медичних для новонароджених та крісел гінекологічних з метою ефективного оснащення амбулаторій Волинської області було прийнято групою експертів з-поміж провідних медичних фахівців області і дозволить значно підвищити якість медичних послуг, особливо мешканцям села. І це абсолютно відповідає цілям проекту та вимогам МОЗ, оскільки і ваги, і крісла, відповідно до наказу № 148 від 26.01.2018, входять до табелю оснащення закладів охорони здоров’я, які надають первинну медичну допомогу. До слова, відповідність обладнання згаданому табелю – на постійному контролі Світового банку через звітування з регіонів відповідно до затвердженої форми.

Подальші абзаци матеріалу взагалі містять переважно не висновки Рахункової, а емоційно забарвлені слова. «На цьому самодіяльність Волинської ОДА не закінчується, до плану закупівель за проектом вони додали видаткову частину «інформування населення про діяльність у рамках реалізації субпроекту», не збентежившись, що ні умови кредитного договору, ні операційні вимоги МБРР нічого подібного не передбачають», – йдеться у матеріалі. Якщо відкинути відверто маніпулятивну подачу матеріалу, де автор з допомогу вжитих слів вже програмує негативне ставлення читача до поданої інформації, то по суті питання доводимо до відома – усі закупівлі спочатку погоджуються з МОЗ і Світовим банком, вносяться у план закупівель, з якого, своєю чергою, також СБ і МОЗ затверджують кожну тендерну документацію до оголошення закупівлі.

Передачі у рамках інформаційного компоненту за кошти Субпроекту відбувалися не частіше, ніж раз у квартал. У них йшлося, не, як пише автор, «про реалізацію проекту в області, якій особливо нічим поки що похвалитися», а про конкуренті кроки, які зроблені у плані покращення надання послуг населенню у рамках субпроекту (як, наприклад, створення реєстру серцево-судинного ризику дорослого населення, який по суті став електронною медичною карткою, про можливості нового обладнання, закупленого на Волинь), про основні фактори виникнення хвороб системи кровообігу, їхню профілактику, вчасне виявлення й лікування чи якусь певну нозологію.

Стосовно коштів на «брошури й флаєри про успіхи профілактики серцево-судинних хвороб» – то у друкованій продукції, яка розроблялася відповідно до Плану закупівель, а також на вимогу та у співпраці з провідними кардіологами краю й поширювалася серед населення Волині або розміщувалася у публічних місцях, йшлося про ті ж таки фактори виникнення хвороб системи кровообігу та наголошувалося на таких нормах показників здоров’я, як рівень артеріального тиску, холестерину, глюкози чи маси тіла. Це, своєю чергою, має величезне значення для краян. Адже медична статистика свідчить, що саме незнання цих постулатів призводить до нехтування населенням незначних ознак погіршення самопочуття і переважно призводить до потрапляння у медзаклади вже у важких станах. Тож, йдучи за європейською практикою, ефективність якої доведення десятиліттями, МОЗ у співпраці зі Світовим банком великий акцент робить саме на формування у населення дбайливого ставлення до власного здоров’я, руйнування міфів типу «робочого тиску», розуміння ознак основних хвороб системи кровообігу і правильне на них реагування (бо тут значення має кожна хвилина, що проходить між початком нападу і доправленням пацієнта до лікарні).

Тож саме інформаційна робота надважлива у плані зменшення захворюваності, інвалідизації та смертності від хвороб системи кровообігу. А всі матеріали розроблялися так, аби у максимально доступній пересічному споживачеві формі змусити його засвоїти прочитане (наприклад, тиск у нормі становить 140/90 мм ртутного стовпчика, незалежно від статі і віку), керуватися цим у подальшому, формувати корисні звички здорового способу життя, вчасно іти на профілактичні огляди та, за потреби, лікуватися відповідально, дотримуючись усіх настанов лікарів.  

Якщо відповідати на цей закид мовою документів, то, відповідно до п.1.2. (б) розділу І Субсидіарної Угоди, підписаної між Волинською обласною державною адміністрацією та Міністерством охорони здоров’я України, «ОДА забезпечує належне та ефективне виконання Плану заходів з реалізації субпроекту та досягнення показників Матриці результатів проекту у частині субпроекту згідно з належними технічними, економічними, фінансовими, управлінськими, екологічними та соціальними стандартами й практиками, прийнятними для Банку, — зокрема, згідно з положеннями Операційного посібника проекту та Антикорупційних настанов, установлених для інших отримувачів коштів позики, крім Позичальника». Планом заходів та Планом закупівель субпроекту передбачено проведення інформаційної кампанії, спрямованої на підвищення обізнаності населення щодо серцево-судинних захворювань, їх профілактики та лікування; інформування населення про діяльність в рамках реалізації субпроекту, що відповідає одному із завдань субпроекту: «провести широке поінформування населення щодо профілактики хвороб системи кровообігу». Відповідно до п. 8.1. Операційного посібника Проекту «Основні установи, що задіяні у Проекті», МОЗ України відповідає за загальну координацію комунікаційних кампаній на центральному рівні та проведення інформаційної кампанії на центральному рівні.

Окремо варто наголосити на тому, що саме завдяки проведеній інформаційній кампанії якісно впроваджувалися інші компоненти субпроекту. Станом на січень 2019 року в Реєстрі індивідуального серцево-судинного ризику дорослого населення Волинської області, створеного у рамках субпроекту, вже зареєстровано 786 498 пацієнтів (при населенні Волині у трохи більше мільйона осіб).

Крім того, завдяки інформуванні про можливості інтервенційної кардіології, лише за 9 місяців 2018 року 256 пацієнтів отримали стентування при гострому інфаркті міокраду з елевацією сегменту ST, що у 1,65 рази більше ніж у 2015 році (на тему інфаркту теж була окрема передача). Статистика за рік, яка наразі готується, матиме ще кращі показники.

Також завдяки інформаційній кампанії у 67 амбулаторіях ЗПСМ (48% від усіх амбулаторій області) впродовж першого півріччя 2018 року проведено 256 занять у школах здоров’я щодо профілактики ССЗ, факторів ризику тощо. У цих заняттях взяло участь понад 5,5 тисячі осіб, серед яких також поширювалася друкована продукція, виготовлена у рамках субпроекту. До неї зараховуються і ручки (з логотипом Світового банку) в кількості 3500 штук, які поширюються як серед пацієнтів, так і серед для учасників шкіл здоров’я, що функціонують при амбулаторіях ЗПСМ та проводять регулярні заняття щодо профілактики ССЗ, факторів ризику тощо.

«Остаточно втративши зв'язок з реальністю, чиновники за 3500 гривень закупили 2,5 тисячі наклейок, які планують клеїти на куплене за кредитні кошти обладнання, щоб люди бачили, що його придбали за кошти Світового банку. Справа за малим — купівлею самого обладнання», – робить підсумок автор матеріалу щодо реалізації на Волині субпроекту. І вводить читачів в оману. Бо в області на закупівлі субпроекту обладнання, медичних меблів та розхідних матеріалів уже витратили до ста мільйонів гривень. Наліпки є лише на частині техніки, аби волиняни дійсно знали про реалізацію у краї субпроекту. А перевірка закупівель за 5-ти позиціями незалежними аудиторами (вона ще триває) вже засвідчила про те, що обладнання, придбане, зокрема, і волинським субпроектом, дешевше від закупівель у «Прозорро» та дає значну економію коштів, що будуть використані на іншу важливу для лікування чи діагностики серцево-судинних недуг техніку. Однак матеріалів на цю тему у ЗМІ немає, як і передруків результатів перевірки із сайту облдержадміністрації. Бо, на жаль, читабельнішим буде текст із оціночними судженнями нібито про порушення при закупівлях, ніж про успіх у впровадженні субпроекту.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити