image
 |  2 15 Січня 2018 | 14:08

Українську армію переозброять сучасними ПТРК і БПЛА, - Бутусов

Генштаб вніс до списку потреб української армії 800 сучасних протитанкових ракетних комплексів типу «Стугна» і «Корсар», кілька тисяч керованих ракет, а також 500 безпілотних літальних апаратів. Про це 15 січня 2018 року повідомляє сайт «Цензор.НЕТ». Про це на своїй сторінці в Фейсбуці написав головний редактор «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов.
Генеральний штаб нарешті ухвалив рішення внести в список потреб української армії 800 сучасних протитанкових ракетних комплексів типу «Стугна» і «Корсар», кілька тисяч керованих ракет, причому як з кумулятивною бойовою частиною для ураження бронетехніки, так і з осколково-фугасною бойовою частиною для ураження укриттів і вогневих точок противника. Принципово важливі поставки легких і мобільних «Корсарів», які різко підвищують ударні можливості піхотних підрозділів у бою, - розповів він.
За його даними, також до потреб внесено 500 безпілотних літальних апаратів. За словами Бутусова, це рішення тепер дозволить внести в програму переозброєння закупівлі цих видів бойової техніки.
Раніше масові закупівлі ПТРК і БПЛА були неможливі, оскільки Генштаб вважав пріоритетом закупівлі інших видів зброї, ігноруючи реальні потреби армії під час локальної війни. Але тепер бюджет МО збільшений до рекордних для України цифр - 3,2 мільярда доларів, і нарешті частина цих коштів піде на закупівлю гостро дефіцитних систем озброєння. Чому це важливо? На четвертому році війни на передовій і раніше були поодинокі зразки нового озброєння, перш за все помітно критичне відставання саме в обладнанні дронами і керованими ракетами. Досі більшу частину бойових завдань з розвідки на фронті виконують волонтерські дрони, - пояснив журналіст. Незабутня сталася історія на параді в День Незалежності, коли президент України присвоїв звання Героя України лейтенанту Василю Тарасюку з 72-ї бригади, який в 2017-му році провів бій з ворожим танком під Авдіївкою на дистанції  400 метрів за допомогою давно застарілого гранатомета СПГ -9 - як виявилося, ніяких сучасних протитанкових засобів у роти Тарасюка не було взагалі. Офіцер отримав в цьому самогубному поєдинку серйозну контузію в результаті близького розриву снаряда, заслужену нагороду, і в кінці 2017-го звільнився зі збройних сил за станом здоров'я, проходить лікування. Ось як відбувався бій. Однак внесення в потреби ЗСУ великої партії сучасних ПТРК і БПЛА означає, що зняті всі перешкоди і найближчим часом цю зброю буде включено в Держоборонзамовлення, і протягом двох-трьох років буде поставлено у війська. Замовлення щодо ПТРК стане рекордним для одного з провідних вітчизняних підприємств КБ «Луч». Хто отримає замовлення з БПЛА, поки не ясно. Дрони потрібні різних типів, подивимося, хто виграє на конкурсах, і що саме надійде у війська, - додав Бутусов. У будь-якому випадку, 800 ПТРК означає повне переобладнання всіх наших бойових частин, підготовку великї кількості операторів. 500 дронів - це нижче потреб армії, безпілотники потрібні в набагато більшій кількості, причому як у розвідувальних, так і в ударних варіантах. Але 500 дронів - це новий якісний рівень для армії. Зрозуміло, якщо для цих комплексів вдасться підготувати і зберегти в армії достатню кількість розрахунків. Що ж, будемо сподіватися, що після збільшення потреб армії, не відбудеться затримок із закупівлею техніки і постачанням у війська. Масове оснащення військ на передовій сучасними засобами розвідки і ПТРК дозволило б завдавати на порядок більших збитків російським найманцям в умовах «перемир'я», - резюмував журналіст.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити