image
 |  11 4 Грудня 2019 | 15:05

В інтернеті продають родинну підвіску сина Володимира Великого

Старовинна геральдична підвіска ймовірно належить старшому сину Володимира Великого Вишеславу.

Про це «ВолиньUA» стало відомо з сайту «Violity».

В інтернеті продають ранні геральдичні підвіски Х-ХІ ст.ст. з родовим знаком князів Рюроковичів.

Вартість стародавньої підвіски оцінив продавець у 8 500 гривень. Всі прекрасно ми розуміємо, що дана історична атрибутика набагато цінніша для українських істориків.

"Лот не був реставрований, оригінал 100% моя особиста знахідка", - пише продавець.  

Ймовірно тризуб належить руському князю з династії Рюриковичів Вишеславу Володиимировичу. Він же старший син великого київського князя Володимира Святого та приходився старшим братом Ярослава Мудрого.

   

Довідково: Про життя Вишеслава практично нічого невідомо. Він помер у Новговроді після 1010 року. Його престол успадкував молодший брат, ростовський князь Ярослав Мудрий. Інші брати не могли цього зробити — полоцький князь Ізяслав помер 1001 року, а турівський князь Святополк був переведений до Вишгорода під нагляд батька після 1013 року. На думку Леонтія Войтовича, смерть Вишеслава можна віднести до 1013–1014 років. Щоправда, правдоподібніше, що Вишеслав помер в 1011, адже у 1012 Святополк повстає проти батька. Причиною його повстання можна назвати переведення у Новгород Великий на 2-3 роки молодшого за Святополка Ярослава. 

Існує версія більш ранньої загибелі Вишеслава. Згідно з шведськими сагами, вдова конунга Швеції Еріка VI — Сігрід Гордячка відмовила сватам конунга з Гардаріки-Русі на ім'я Віссавальд. 995 року вона спалила його самого зі свитою в лазні після бенкету на честь зустрічі. Німецький дослідник Фрідріх Браун ототожнював Віссавальда з волинським князем Всеволодом Володимировичем. Це припущення заперечив Войтович, посилаючись на те, що 11-річний Всеволод, землі якого були віддалені від Скандинавії, не міг сватати 20-річну Сігрід. (Варто, мабуть, згадати, що син Сігрід, Улоф Шетконунг народився в 980, коли його матері мало бути 14-15 років, отже Сігрід народидася в 965, і їй у 995 було б 30, а не 20 років.) Український вчений вважав, що Віссавальдом був саме Вишеслав, якому на момент сватання було 16-18 років і землі якого знаходилися по сусідству з Швецією. Олена Ридзевська пов'язувала легенду про Сігрід з впливом легенд про помсту Ольги і критично оцінювала її історичність.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити