image
 |  5 7 Жовтня 2023 | 16:53

В Києві відкрили пам'ятну дошку британському журналісту Ґарету Джонсу, який розповів світу про Голодомор

У Національній бібліотеці імені Вернадського відбулося відкриття меморіальної дошки журналістові, який одним із перших розповів про Голодомор в Україні, Ґарету Джонсу. Її встановили в читальній залі відділу зарубіжної україніки.

Про це пише Укрінформ.

Меморіальна дошка містить викарбувані портрет британського журналіста та слова-присвяту.

"Памʼяті випускника Валійського університету в м. Абериствит і Кембриджського університету Ґерета Ричарда Воена Джоунза (нар. 1905 р.) — одного з перших журналістів, які повідомили про Голодомор у радянській Україні 1932-1933 рр.", — написали на меморіальній дошці.

Як зазначила, генеральна директорка Національної бібліотеки України імені Вернадського Любов Дубровіна, пам'ятну дошку Джонсу розмістили у другому корпусі бібліотеки, оскільки це приміщення — ровесник Голодомору.

Також під час заходу відбулася церемонія нагородження лауреатів 2023 року відзнакою "Медаль Ґарета Джонса. Правда і честь", яку започаткував Інститут журналістики КНУ ім. Шевченка у 2019 році.

Цьогоріч нагороду за праці в галузі дослідження Голодомору отримали журналіст і дослідник Олександр Панченко, журналіст і літератор Михайло Сидоржевський, третій президент України Віктор Ющенко. Одну з нагород посмертно присудили правозахиснику, фундатору Національної асоціації дослідників Голодомору-геноциду в Україні Левку Лук'яненку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волиняни відремонтували автівки на сході України для батальйону тероборони

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити