image
 |  0 14 Червня 2021 | 19:30

Не Росії вирішувати: у НАТО оголосили, що Україна отримає членство через ПДЧ (ВІДЕО)

Лідери НАТО схвалили комюніке за підсумками брюссельського саміту Альянсу.

Копія документа представлена журналістам, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

У цьому рішенні – вперше за останні роки – щодо України вжито ті самі формулювання, що звучать щодо Грузії.

"Ми підтверджуємо рішення, ухвалене у 2008 році на Бухарестському саміті НАТО, про те, що Україна стане членом Альянсу і при цьому План дій щодо членства (ПДЧ) буде невід’ємною частиною цього процесу", - йдеться у документі. У рішенні жодного попереднього саміту НАТО після 2008 року не звучало таких формулювань щодо України. Щодо Грузії таке формулювання звучить з 2018 року.

Рішення саміту також закликає Україну рухатися до членства через виконання Річних національних програм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Представники телеіндустрії України закликають народних депутатів припинити атаки на мовний закон (ЗАЯВА)

"Річні національні програми під егідою Комісії Україна-НАТО (КУН) залишаються механізмом, за допомогою якого Україна просуває реформи, що стосуються її прагнення до членства в НАТО. Україна повинна повною мірою використовувати всі інструменти, доступні в рамках КУН, для досягнення своєї мети - впровадження принципів і стандартів НАТО", - йдеться в комюніке саміту.

Спільне рішення союзників також закликає Україну проводити подальші "широкомасштабні, стійкі та неповоротні реформи", як у секторі безпеки та оборони, так і в інших сферах. У рішенні, зокрема, коротко згадана потреба "поваги до меншин". Цю вимогу, як відомо, послідовно висуває Угорщина, втім, у даному рішенні немає деталізації, на якій Будапешт наполягав раніше.

Також Альянс наголошує, що Партнерство розширених можливостей (Enhanced Opportunities Partner, EOP), яке Україна отримала у 2020 році, "додає імпульс до нашої і без того амбіційної співпраці та просуває подальшу (військову) взаємосумісність".

Детально про рішення НАТО та його важливість для України - у відеопоясненні ЄвроПравди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збірну РФ могли чимось опромінити, напоїти. Винна третя сторона, – московський депутат про ганебну поразку

Варто також наголосиити, що Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що Росія не матиме впливу на рішення про вступ України до Альянсу.

Про це він заявив у понеділок на підсумковій пресконференції саміту НАТО, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Кожна країна обирає свій шлях, і це стосується також вступу до НАТО. Це питання до України та до 30 членів НАТО вирішувати, чи вона прагне бути членом Альянсу", - наголосив він.

Єнс Столтенберг підкреслив, що у моменти, коли настане час розгляду цього питання, Росія не матиме можливості ветувати можливий вступ України до Альянсу.

Він також послався на ухвалене 14 червня рішення саміту про те, що Україна отримає членство через етап ПДЧ.

"Росія не має слова у питання того, чи бути України членом Альянсу. Вони не можуть ветувати, що робити її сусідам. Ми не повернемося в епоху сфер інтересів, коли великі країни вирішують, що робити меншим", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після карантину кількість відвідувачів Луцького зоопарку знову зростає

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити