image
 |  2 15 Вересня 2021 | 08:21

В пологовому на Волині розповіли про нові бирки для новонароджених і реакцію батьків (ВІДЕО)

З 10 вересня у Нововолинській центральній міській лікарні новонародженим видають бирки з оновленим дизайном.

Про це розповів «Суспільному» директор медзакладу Олег Шипелик.

За декілька днів дизайн бирок змінили через негативні відгуки у соцмережах.

Суспільне побувало у пологовому будинку, поспілкувалося з медиками, які розробили дизайн нових бирок, батьками новонароджених та фахівцями з дотримання гендерної рівності.

Видають за бажанням

Завідувачка пологового відділення Ольга Піддубна каже: бирки для новонароджених у їх відділенні не видавали з 2004 року. Говорить: ідея відновити традицію і зробити бирки малюкам належить керівникові медзакладу. Розробили два варіанти бирок.

«Це бирочки, які сколихнули мережу, це був другий варіант. Кожна мама вибирала сама, що їй найбільше сподобалося. Ми хотіли щось нове зробити», – розповідає завідувачка.

Додає: для батьків бирки видають безплатно. Скільки це коштує медзакладу медичка не озвучила.

Друкують бирки на принтері, розповідає старша акушерка Віра Жидкова. Каже – у сімей запитують, чи хочуть вони отримати такий сувенір.

«Для хлопчиків в нас є стрічка біла з голубеньким, для дівчаток – біленька з рожевим. Роблю їх, видруковую і видаю жінкам», – розповіла акушерка.

Думка батьків

Після друку перших бирок їх світлини виклали на офіційній сторінці медзакладу у Facebook. Новину та фото передрукували місцеві інтернет-видання. У соцмережах думки батьків розділилися.

Породілля Наталія Панасюк про бирки для новонароджених дізналася в одній із соцмереж іще до пологів.

Новий дизайн, каже жінка, оцінила позитивно.

«Старшій дочці вже 15 років, у неї була бирочка вирізана з клейонки і шнурок прив’язаний бинтом. Такі, як зараз, мені дуже подобаються», – каже породілля.

Колір стрічок і гендерні стереотипи

За коментарем з приводу вигляду бирок та кольору стрічок Суспільне звернулося до голови громадської організації «Гендерний центр Волині». З її слів, написи про прання і прасування на бирці – неетичні, а від стрічок рожевого та блакитного кольору фахівчиня радить відмовитися.

«Це така класика жанру, гендерний стереотип, що дівчатка з народження рожевенький одяг приносять, а хлопчикам синеньке. Стільки критики висловлюється в мережі щодо цього», – розповіла Оксана Ярош.

Як розповіла завідувачка пологового відділення Ольга Піддубна, у медзакладі планують і надалі виготовляти бирки із новим дизайном та видавати їх малюкам, батьки яких виявили таке бажання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мер Нововолинська ігнорує питання ремонту доріг у громаді

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити