image
 |  2 21 Листопада 2017 | 07:54

В Росії підтвердили радіаційний викид на південному Уралі, який дістався Європи

Росгідромет підтвердив викид рутенію-106 на Південному Уралі.

Про це 21 листопада 2017 року повідомляє сайт «ZIK» з посиланням на «RFI».

Росгідромет повідомив, що в населених пунктах поблизу комбінату «Маяк», який належить «Росатому», у Челябінській області у вересні цього року зафіксували найбільший рівень концентрації радіонукліда рутеній-106. На цьому підприємстві переробляють відпрацьоване ядерне паливо.

Про те, що на Південному Уралі міг статися викид рутенію-106, раніше повідомляли європейські вчені. Радіоактивна хмара досягла Франції. Однак в «Росатомі» спростовували ці висновки.

Росгідромет ж підтвердив «високе» або «екстремально високе» забруднення лабораторних проб. Найвищі показники забруднення були зафіксовані в районі села Аргаяш у Челябінській області. Там рівень рутенію-106 перевищував фон в 986 разів.

Відомство також визнало, що в кінці вересня-початку жовтня виникли метеоумови для переміщення повітряних мас і забруднюючих речовин з Південного Уралу в Середземномор’я і на північ Європи.

Навіть з урахуванням того, що спостережувана концентрація над Європою незначна, впливу зазнали десятки мільйонів людей, і у когось з них обов’язково будуть проблеми зі здоров’ям, – пише «Грінпіс».

«Грінпіс» Росії готує заяву в прокуратуру з вимогою провести перевірку можливого приховання радіаційної аварії. Організація нагадує, що рутеній-106 – це техногенний радіонуклід. У нормальних умовах він відсутній у навколишньому середовищі, і будь-яка його концентрація в повітрі свідчить про те, що сталася аварія.

За припущенням французького інституту ядерної та радіаційної безпеки (IRSN), викид міг в 10 тисяч разів перевищувати дозволену норму. Як зазначає інститут, в цьому випадку необхідно захищати людей в радіусі кількох кілометрів від місця аварії.

6 жовтня 2017 року Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки заявив, що у повітрі над Україною знайшли радіоактивну речовину Рутеній-106.

Останні кілька днів, в повітрі, вимірювальними комплексами АЕС України АСКРО (автоматична система контролю радіаційної обстановки), українського гідрометеорологічного центру та спеціалізованими підрозділами радіаційного моніторингу у Швейцарії, Польщі, Італії, Німеччині, Австрії, Чехії, Франції було зареєстровано радіоізотоп Рутенію «Рутеній-106» у вигляді аерозолю. Концентрація у м. Київ становить 1-2,2 мБк/м3. Допустима концентрація даного ізотопу складає 500 мБк/м3. Таким чином, концентрація Рутенію-106 в Києві суттєво нижча допустимого рівня, хоча при нормальних умовах даний  ізотоп не фіксується взагалі.

Рутеній-106 був зафіксований в більшості європейських країн, пише IRSN. Найвищий рівень рутенію-106 у Франції був зафіксований в Ніцці з 2 по 9 жовтня. Після 13 жовтня присутність радіонукліда не спостерігалося в атмосфері Франції.

Нагадаємо, що перша в СРСР радіаційна надзвичайна ситуація техногенного характеру, що виникла рівно 60 років тому, 29 вересня 1957 року на хімкомбінаті «Маяк», розташованому в закритому місті «Челябінськ-40» була названа «Киштимська аварія». З 1994 року місто називається Озерськ, але його попередню назву в радянський час вживалося тільки в секретному листуванні, тому аварія і отримала назву «Киштимська» по найближчому до Озерська місту Киштим, який був позначений на картах.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити