image
 |  2 25 Березня 2020 | 19:57

В Росії – паніка: звернення Путіна щодо коронавірусу обвалило курс рубля

Після звернення президента Росії Володимира Путіна до росіян з приводу епідемії коронавірусу в РФ курс рубля в середу, 25 березня, впав нижче 79 руб./$.

На Московській біржі долар станом на 17.00 за київським часом торгується за 79,20 руб./$. При цьому в середу російська валюта зміцнювалася і навіть дійшла до позначки 76,99 руб./$.

Для порівняння – наприкінці грудня 2019 року долар коштував 61 руб./$.

Що "страшного" сказав Путін?

Вартість рубля продовжує падати. Важливо розуміти, що російська валюта обвалилася не просто так. Путін, спробувавши заспокоїти росіян і розповісти, що робитиме уряд для порятунку економіки РФ в умовах падіння цін на нафту і кризи через коронавірус, викликав паніку на фінансовому ринку. Що ж він запропонував?

Путін запропонував ввести (а по суті оголосив про введення) двох податків:

– виведені за кордон дивіденди і відсотки повинні обкладатися податком у розмірі 15%;

– запропонував обкласти податком у 13% доходи за вкладами і доходам від цінних паперів росіян, загальний розмір яких перевищує 1 млн рублів (близько 320 тис. гривень).

Путін спробував всіх заспокоїти, мовляв, податок на вклади торкнеться лише 1% громадян. Але цього вистачило, щоб люди зрозуміли: їм дали сигнал терміново забирати гроші з російських банків.

Другий сигнал про податки на виведені з РФ за кордон дивіденди почули інвестори. І це на тлі того, що і так за попередній тиждень з Росії вони вивели $1,4 млрд – це історичний рекорд відтоку коштів з РФ за кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київ визнає донбаських сепаратистів за рівних собі, – світова преса

Як зауважує OBOZREVATEL, Саудівська Аравія оголосила нафтову війну Росії та знизила ціни на нафту в Європі. Від розриву угоди з ОПЕК Росія втрачатиме $100-150 млн на день (або понад $3 млрд на місяць).

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити