image
 |  4 16 Вересня 2022 | 10:28

В розпал війни "реформатори" лісової галузі "забули" про Крим і "перекреслили" Волинь

В розпал війни "реФФорматори" лісової галузі "забули" про Крим і "перекреслили" Волинь.

Так написав на сторінці у facebook депутат Волинської обласної ради від ВО "Свобода" Олександр Пирожик.

Допоки в країні йде кровопролитна війна і увага багатьох свідомих українців прикута до фронтів бойових дій, столичні чиновники вирішили реформувати лісову галузь в Україні, внаслідок чого замість окремих державних лісогосподарств створюється єдина монопольна структура - Національна компанія "Ліси України". Це питання стало предметом обговорення на позачерговій сесії Волинської обласної ради, під час якої висловив своє обурення такими діями центральної влади.

Поспішне прийняття Кабінетом міністрів України постанови номер 1003 від 7 вересня 2022 року "Деякі питання реформування управління лісової галузі", яка монополізує управління лісовою галуззю, викликає не просто ряд запитань, а праведний гнів багатьох українців, і волинян зокрема.

По-перше, "реФФорматори" так поспішали, що забули про окупований Крим та Севастополь, згадки про яких немає ні в самій постанові, ні в додатках до неї. Замість діючих досі обласних управлінь лісового та мисливського господарства, які ліквідовуються, утворюється 9 об'єднаних міжрегіональних структур. І в підпорядкуванні жодної з них немає ні Криму, ні Севастополя, хоча на їхніх територіях - чимало об'єктів природно-заповідного фонду.

За даними з відкритих джерел, природно-заповідний фонд (ПЗФ) Автономної Республіки Крим та м. Севастополя - це 157 територій і об'єктів загальною площею 145259,36 га, що відповідає 5,6% площі Криму. У ПЗФ Криму входили: природні заповідники загальнодержавного значення - 6 об'єктів; заказники загальнодержавного значення - 17 об'єктів; пам'ятки природи загальнодержавного значення - 13 об'єктів; парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення - 10 об'єктів; заказники місцевого значення - 16 об'єктів; пам'ятки природи місцевого значення - 60 об'єктів...

І це - лише частина списку, перелік можна продовжувати.

Як про це можна забути? Це що за сепаратизм із ознаками державної зради?! У постанові КМУ всіх цих об'єктів ПЗФ просто не існує. Виходить, "реФФорматори" отак просто віддають наші національні природні багатства в Криму російському окупанту?!

По-друге, згідно з новою концепцією лісової галузі, Волинь більше не матиме свого офісу Держлісагентства. Вона його втрачає. Щоб вирішити будь-яке, навіть дріб'язкове питання по лісу, доведеться їхати або до Києва, або ж до Рівного. Саме там вирішили зробити центр Північно-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства.

Скажіть, як може чи не найбільш заліснена Волинська область узагалі не мати свого офісу, де б узгоджувались чи вирішувались поточні питання управління лісами? Як можуть не мати таких центрів прийняття господарських рішень багаті лісами Івано-Франківська, Закарпатська, потужні Київська чи Полтавська області?

Ці та ряд інших областей теж втрачають права мати власні регіональні офіси Держлісагентства. І це при тому, що державні лісогосподарські підприємства завжди були бюджетоутворюючих для своїх регіонів. Такого знущання над регіональними елітами лісова галузь України, мабуть, не знала за весь період свого існування...

По-третє, як можна приймати такі стратегічні для економіки рішення під час війни?! На думку фракції ВО "Свобода" в облраді, це просто злочин. Наслідки якого неминуче вдарять по українській економіці. І в першу чергу, по економічній спроможності наших територіальних громад, яких узагалі усувають від можливості щось мати від лісу. Ні ПДФО із заробітків лісовиків, ні можливостей на договірних умовах з ними залучити якісь місцеві ресурси на благо громади. Тепер, либонь, жодного деревця не можна буде використати на потреби своїх громад без поїздок до лісових чинуш із Києва чи сусідніх обласних центрів. І, мабуть, не з порожніми руками, а з вагомими "аргументами" у вигляді папірців зеленого кольору...

І в яке становище ставлять тепер наші громади, які раніше неодноразово зверталися до обласного керівництва з проханням зберегти у своєму користуванні колишні міжколгоспні ліси, ними ж, місцевими людьми, насаджені? Громад, які хотіли створювати власні ВУЖКГ, які би опікувалися тими клаптиками лісів для власних же потреб своїх громад і громадян... Які в такий спосіб могли би укріпити матеріально-технічну базу власних загонів територіальної оборони. Допомогти своїм бійцям у ЗСУ...

Хіба це не злочин - просто під час кровопролитної війни перекреслити всі подібні їхні добрі наміри та сподівання?!

Нагадаю: ми обговорювали це питання на нашій профільній комісії з питань екології та раціонального використання природних ресурсів ще до початку повномасштабного вторгнення. На засіданні комісії 23 лютого ц.р. ухвалили рішення рекомендувати всій обласній раді прийняти звернення до центральних органів влади про неприпустимість такої реорганізації та реформації. Далі всі ми зайнялися питаннями оборони, підвищення обороноздатності своєї країни. Хтось узяв до рук зброю, пішов у тероборону чи ЗСУ, хтось - почав волонтерити.

А тим часом столичні "реФФорматори" за нашими спинами тишком-нишком вирішують створити завідомо корумпованого "лісового монстра" - монополіста - і вже точно не задля підвищення нашої обороноздатності. А, так видається, щоб поступово прибрати лісову сферу до чиїхось широких кишень...

Переконаний: маємо зробити все можливе і неможливе, аби не допустити введення в дію цієї постанови КМУ, її блокування та скасування. Дякую колегам по Волинській обласній раді за те, що підтримали таку позицію і таке рішення.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити