image
 |  2 20 Березня 2020 | 09:34

В Україні каратимуть роботодавців, які звільнять людей під час карантину

Роботодавців, які незаконно звільняють працівників під час карантину, каратимуть штрафами або ж виправними роботами. У разі незаконного звільнення працівники можуть звертатися до поліції.

Правоохоронці мають оперативно реагуватиме на порушення трудового законодавства. Про це заявив заступник голови Нацполіції Максим Цуцкірідзе, – інформує 24 канал із посиланням на МВС. 

Цуцкірідзе зауважив, що незаконне звільнення підпадає під статтю 172 Кримінального кодексу про грубе порушення законодавства про працю.

Недобросовісним роботодавцям загрожує:

– штраф від 2 тисяч до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це 34 – 51 тисяча гривень;

– позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років;

– виправні роботи до двох років.

Також він додав, що роботодавець не може порушувати угоду про працю, яку укладають при працевлаштуванні.

"Коли людину беруть на роботу й укладають договір між нею і роботодавцем, прописані певні умови. Роботодавці не можуть їх погіршувати під приводом карантину, інакше їм доведеться відповідати за такі дії. Поки про такі випадки я не чув, всі з розумінням підходять до ситуації", – пояснив заступник голови Нацполіції. 

Водночас юристка Інна Кудінська заявила, що юридично складно довести такий тип порушення. І порадила окрім поліції, звертатися до Державної служби з питань праці, яка займається всіма питаннями щодо працевлаштування. Також можна звертатися і до профспілок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Попри карантин, жіночка в луцькому супермаркеті продавала лотарею

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити