image
 |  5 25 Лютого 2021 | 18:58

В Україні половина сільськогосподарських земель може втратити родючість, Волинь — у лідерах

Концентрація великих масивів земель в одних руках призводить до розорювання українських ґрунтів та погіршення екологічної ситуації. Внаслідок посиленої сільськогосподарської діяльності агрохолдингів частка ґрунтовиснажуючих культур — кукурудзи, соняшнику, ріпаку та сої — у посівах по всій Україні зросла на 2,7% з 2017 по 2020 роки.

Про це повідомляє agronews.ua із посиланням на ГО “Екодія”.

Тепер ці культури займають більше половини посівних площ, що становить 40% всіх с/г земель України. Такий значний приріст може призвести до ще більш інтенсивної втрати ґрунтами родючості. Про це йдеться в дослідженні “Вплив концентрації сільськогосподарських земель на суспільство та довкілля в Україні”, яке виконали науковці з Інституту географії НАН України на замовлення ГО "Екодія".

Найбільше збільшення частки ґрунтовиснажуючих культур, зокрема кукурудзи, спостерігається у Чернігівській, Сумській, Рівненській, Волинській та Львівській областях – на 6-9% за 2017-2020 роки. При цьому зменшення частки цих культур відбулося лише у 5 областях: Херсонській, Донецькій, Кіровоградській, Одеській та Запорізькій.

Основна причина стрімкого збільшення посівних площ під ці культури – інтенсивна сільськогосподарська діяльність аграрних компаній. Вони зацікавлені у вирощуванні більш прибуткових культур, якими є кукурудза, соняшник, ріпак та соя. У 2020 році лише 10 найбільших агрохолдингів контролювали 2,66 млн га с/г земель.

Наслідками такої “агресивної” сільськогосподарської діяльності є не лише зростання ризику деградації ґрунтів, а й імовірність погіршення якості ґрунтових і поверхневих вод, зникнення струмків та замулення малих річок, втрати біорізноманіття території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністерство юстиції блокує скасування реєстрації незаконного торгового центру у Луцьку

“Для того, щоб запобігти таким небезпечним екологічним наслідкам, уряд та приватні компанії повинні сприяти впровадженню технології органічного сільського господарства, технології мінімального обробітку ґрунту (no-till), а також точного землеробства, яке зменшить витрати пестицидів та мінеральних добрив”, – стверджує Михайло Амосов, експерт із землекористування ГО Екодія.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити